U Bosni i Hercegovini od 1. avgusta počinje primjena Zakon o carinskoj politici

U Bosni i Hercegovini od 1.avgusta počinje primjena Zakon o carinskoj politici, koji je bio uslov modernizaciju carinskih procedura. Početkom primjene ovog zakona Uprava za indirektno oporezivanje će početi izdavati kvalifikovani digitalni potpis poslovnoj zajednici. To će značajno skratiti čekanje i troškove privrede, odnosno ubrzati protok robe na graničnim prelazima. O značaju primjene Zakona o carinskoj politici danas je održan Seminar u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.
Iako je Zakon o carinskoj politici BiH na snagu stupio 2015 -te, zbog nepostojanja provedbenih akata, već šest godina se čeka njegova primjena. S obzirom da su se stekli potrebni uslovi, od 1. avgusta će u okviru Zakona o carinskoj politici, poslovnoj zajednici biti ponuđena prva elektronska usluga. Tako će carinski obveznici i špediteri biti prvi korisnici digitalnog kvalifikovanog potpisa u BiH jer će sve svoje dokumente u postpuku elektronskog provoza roba ovjeravati na novi način i slati u informacioni sistem Uprave, isključivo elektronskim putem.
Riječ je o velikoj reformi u BiH koja će poslovnoj zajednici omogućiti da sva svoja prava i obaveze ostvari puno brže, jednostavnije i jeftinije isključivo elektronskim putem. Pojedini privrednici, koji uredno izmiruju sve carinske obaveze će moći dobiti i povlašteni status, što će im omogućiti pojednostavljenja dobijanja carinskih odobrenja. Jedna od novina je ulazna i izlazna sažeta deklaracija.
Cilj UIO je da u toku 2022. godine u potpunosti pređe na bespapirno poslovanje sa obveznicima indirektnih poreza. Poreski obveznici moći će podnosti zahtjeve Upravi za dobijanje digitalnih kvalifikovanih potvrda odnosno digitalnih kvalifikovanih potpisa, kao i za korištenje elektronskih usluga. BiH time ispunjava jednu od obaveza iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji.