U Domu za stare Huskić uspješno se bore sa corona virusom

Corona virus sa kojim se svijet bori skoro godinu, najviše je rizičan za osobe starije životne dobi, a prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, oko 14 posto stanovništva u BiH starije je od 65 godina. U Zdravstvenoj ustanovi Dom za Stare Huskići u Brci kod Brčkog živi i veliki broj osoba starijih od 90 godina. Ova je ustanova jedna od rijetkih koja se do sada uspješno borila sa covidom. Evo njihove priče…

 

Sadeta Baždar ima 93 godine. Ima jednog sina koji živi u Australiji. U tu daleku zemlju odselio je 1992. godine. Sin joj, kaže mnogo nedostaje i samo čeka momenat da ga vidi. Zdravlje je dobro služi, s obzirom na godine.

84-godišnji Enes Memzilović, zbog pandemije Corona virusa svog sina nije vidio dvije godine. Nedavno mu je umrla supruga Ana sa kojom je u braku bio više od 60 godina. Kaže da Anu nikada neće prežaliti i da je ona bila ljubav i smisao njegovog života. Sin iz Amerike nije mogao da dođe ni majci na sahranu, jer je covid blokirao cijeli svijet. U Domu za stare Huskići mu je bolje nego u hotelu, ističe. Nije se bojao korone zbog mjera koje je menadžment Doma uveo…

Korone se ne plaši ni Razija Mušanović, koja ima 91 godinu. Razija je osoba jako vedrog i živahnog duha… Sjeća se da je 4 godine sa omladinom gradila prugu Brčko – Banovići. Razijina djeca su u Njmačkoj i Americi. Ranije su je stalno posjećivali, ali je pandemija promijenila sve. Stroga su pravila uvedena u Zdravstvenoj ustanovi Dom za Stare Huskići u Brci kod Brčkog, kako bi se zaštitili korisnici.

Dom za stare Huskić ima 160 štićenika i 70 radnika, od kojih je 70 posto stručno osoblje. Bile su potrebne pojačane epidemiološke mjere. POred zaštitne opreme i provjetravanja prostorija, dezinfekcije objekta, naši radnici su svojevoljno pristali da se izoluju i da ostanu određeni vremenski period u jeku pandemije u Domu – kaže Elma Huskić, pomoćnik direktora ZU Dom za stare Huskić Brčko.

Te mjere uvedene su s ciljem sprječavanja ulaska zaraze. Ali budući da pandemija traje, uvedena su drugačija pravila, kojih se još uvijek pridržavaju.

jako je važno spomenuti da su radnici jako profesionalno pristupili cjelokupnoj situaciji, kao i naš tim, te smo zahvaljujući tome uspjeli da savladamo cijelu situaciju. Do sada nismo imali niti jedan slučaj zaraze corona virusom – dodaje Huskić.

Ono što štićenicima najteže pada jeste nemogućnost da vide svoje najmilije. Posjete su zabranjene, kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama. Nemogućnost fizičkog kontakta nadomjestili su tako što djeci omogućavaju da video pozivom vide svoje roditelje. Mendžment Doma za stare Huskići mnogo novca je uložio u prevenciju od korona virusa. Pomoći države nema, kažu, ali su ponosni na to da korona nije ugrozila niti jednog njihovog štićenika.

 

 

Pročitajte...