Zbog propusta Energetska zajednica uvela sankcije BiH

Energetska zajednica uvela je sankcije Bosni i Hercegovini zbog ozbiljnih i trajnih propusta u poštivanju pravila i direktiva te organizacije. Prema Odluci Ministarskog savjeta Energetske zajednice, BiH neće učestvovati u odlučivanju o pitanjima budžeta i izvršenja u periodu od dvije godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede”, navodi se na zvaničnoj stranici Energetske zajednice, kontrolnog tela Evropske unije.

 

Bosna i Hercegovina je suspendovana iz Energetske zajednice zbog nepoštivanja Drugog energetskog paketa u sektoru plina, Direktive o sumporu i gorivima, kao i Trećeg energetskog paketa za električnu energiju i plin. Sankcije su usvojene na sjednici Ministarskog savjeta EZ 17. decembra, a bh. vlasti su nekoliko puta upozorene da bi se to moglo desiti. Ovo nije prvi put da Energetska zajednica uvodi sankcije našoj zemlji, podsjeća prof. dr Mirza Kušljugić, ekspert u oblasti energetike.

 Od svih članica EZ BiH ima najviše tzv. slučajeva i najmanje izvršava reforme na koje se obavezala. Ono što je najteži prekršaj da smo jedina država koja ne radi na uvođenju organizovanog tržišta električne energije, da nam je područje gasa potpuno neuređeno, ne zadovoljava ni tzv. drugi ni trteći paket, a u EU jer aktivan 4. paket – dodaje.

Energetska zajednica je u izvještaju, objavljenom 30. novembra, navela da je protiv BiH pokrenuto osam postupaka zbog kršenja obaveza i zakona u gotovo svim sferama koje obuhvata sporazum o osnivanju Energetske zajednice. Energetska zajednica traži i usvajanje zakona o regulatoru za električnu energiju, te zakona o tržištu električne energije, koji je bio napisan u obliku nacrta, potvrđen od državnog i entitetskih ministarstava, ali nikada nije usvojen. Upozoravaju i da Bosna i Hercegovina nema ni Zakon o gasu, niti ima državnog regulatora, koji bi mogao da kontroliše, između ostalog, i pitanje monopola.

Najgora situacija u svemu tome je da smo mi obećali EZ prije dvije godine da ćemo da uradimo između ostalog taj klljučni zakon na državnom niovu koji treba da reguliše sektor tržišta el. energije i gasa i da to nismo uradili – napominje prof. dr Mirza Kušljugić.

Sankcije Energetske zajednice ne odnose se na gradnju Bloka 7 u TE Tuzla, napominje Senad Salkić, Izvršni direktor za kapitalne investicije EP BiH, dodajući da postupak koji se vodi pred Energetskom zajednicom za BLOK 7 je još uvijek u toku.

Mi smo o tome nekoliko puta govorili, dakle mi iz EP. Upozoravali smo na jedna neprincipijelan pritisak koji se vrši na BiH kao zemlju, a samim tim i na nas kao kompaniju kada je ovaj projekat u pitanju – naglašava Salkić.

Sankcije Ministarskog savjeta, izrečene prema nekoj državi, mogu podrazumijevati uskraćivanje prava glasa u toj organizaciji. Znatno ozbiljnije sankcije može propisati Evropska unija koja prilikom donošenja odluka uzima u obzir ispunjenost pravne regulative EU i mišljenje Energetske zajednice, kao instrumenta spoljne energetske politike EU. Te sankcije mogu biti smanjenje ili potpuno obustavljanje finansiranje energetskih projekata, kao i obustavu otvaranja pregovaračkog poglavlja o energetici u procesu pristupanja EU.

 

Pročitajte...