U Kladnju obilježen Dan općine

U Kladnju je danas obilježen 8. maj, Dan Općine. U skladu sa novonastalom situacijom i pandemijom koronavirusa, mjerama zaštite i odredbama Kriznog štaba FBiH o zabrani organizacije javnih skupova, ova bitna godišnjica za sve stanovnike Kladnja obilježena je drugačije nego prethodnih godina.

Osmi maj vezan je i za Dan osnivanja Teritorijalne odbrane i oružanih jedinica Općine Kladanj. Poštujući preporuke kriznih štabova TK i FBiH program obilježavanja 8.maja prilagođen je vanrednim okolnostima.

– Mi danas slavimo 882. godišnjicu. 8. maj je jedan od najznačajnih datuma u novijoj historiji. 8. maja obilježavamo Dan Općine i Dan osnivanja oružanih jedinica i teritorijalne odbrane. Kao i prethodnih godina mi smo upriličili, u izmjenjenim okolnostima jedan dio aktivnosti posvećen ovim danima. U proteklih sedam dana predstavnici Općine i udruženja porodica šehida i poginulih boraca obišli su šehidske porodice, kazao je Jusuf Čavkunović, načelnik Kladanj.

Obilježavanjem ovog važnog datuma namjera je podsjetiti na značaj ove Općine u odbrani od agresije na BiH, kada su formirane jedinice Teritorijalne odbrane, koje su značile spas kako za Kladanj, tako i za cijelu regiju.

– Dan Općine Kladanj je vrlo važan za Općinu ali i za njene građane. Prije 28 godina mi smo odbranili svoj narod od agresije i agresora koji je imao namjere uništenja Bosne i Hercegovine, ali i Kladnja, izjavio je Refik Avdić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kladanj.

I pored pojave koronavirusa programske aktivnosti će biti usmjerene ka stvaranju pretpostavki za kreiranje povoljnijeg poslovnog okruženja s ciljem borbe za opstanak i ostanak ljudi na ovom području, ističe Mujo Buševac, predsjedavajući OV Kladanj.

– Što se tiče saradnje Općinskog vijeća i općinske zakonodavne vlasti, odnosno načelnika, možemo reći da je ona na jednom dobrom nivou. Ta saradnja u proteklom periodu rezultirala je realizacijom brojnih infrastrukturnih projekata. Jedan od značajnijih je izgradnja puta prema Muškoj vodi, koji će zajedno sa prodajom kompleksa otvoriti vrata turizmu na području Kladnja, što će svakako rezultirati i razvojem naše Općine, naglasio je Buševac.

Opčinski načelnik Jusuf Čavkunović na kraju je ponovio da je 8. maj dan koji je poseban za sve stanovnike Kladnja, te da je istinski pečat historijske borbe i nesalomljivog kladanjskog duha.

(RTVTK)