U Lukavcu se rješava dugogodišnji problem vodosnabdijevanja

Na prvoj sjednici OV Lukavac u novom sazivu, podržan je Prijedlog Odluke o osnivanju javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata i uređaja za snadbjevanje pitkom vodom “Vodovod i kanalizacija” Lukvac. Ovo je veliki korak ka rješavanju jednog od najvećih problema ove lokalne zajednice.

Eksproprijacijom zemljišta kod Filter stanice u Modracu, te podrškom vijećnika u Lukavcu počinje rješavanje problema vodosnabdjevanja Lukavca i prigradskih naselja. To će se riješiti izgradnjom fabrike pitke vode. Vijećnici su, nakon duže rasprave podržali ovaj projekat.

– Ono što slijedi nakon ulaska u posjed, nakon osnivanja i donošenja današnje odluke o osnivanju JP jeste idejni projekat. Sredstva su planirana da se obezbjede 1/3 iz Budžeta općine Lukavac, a ostalo da se obezbijedi iz međunarodnih fondova i viših nivoa vlasti – ističe Suad Salibašić, predsjedavajući OV Lukavac.

Stanovnici Lukavca već godinama nemaju pitku vodu. Snalaze se na razne načine, od kupovine pa do korištenja okolnih izvorišta. Podršku projektu izgradnje fabrike pitke vode u Lukavcu pružila je i Vlada TK. Izgradnja fabrike bi, trebala trajati najmanje tri godine, no najprije moraju riješiti gubitke u vodovodnoj mreži koji su sada preko 50%. Očekuje se i formiranje preduzeća Vodovod i kanalizacija koje će preuzeti obaveze vodosnabdijevanja kao i upravljanje procesom izgradnje fabrike.

– Cijena vode koju Lukavčani danas imaju, ukoliko bi izmirivali svoje obaveze i ukoliko bi smanjili gubitke, jer Lukavac gubi 50 posto vode, mogla bi zatvoriti ovu finsijsku konstrukciju i omogućiti da se iz cijene vode isplaćuje investicija – dodaje Edin Delić, načelnik Lukavca.

Vijećnici su danas usvojili i odluku prema kojoj se taksi prevoznici u ovoj godini oslobađaju plaćanja administrativne i komunalne takse za taksi stajališta. Ta naknada iznosi 100 KM. Podržana je i Odluka o privremenoj dodjeli komunalne djelatnosti za obavljanje javnog prevoza putnika.

Pročitajte...