U poplavama poginulo 15 osoba: U Grčkoj proglašena trodnevna nacionalna žalost

– Spasilačke ekipe su i dalje na terenu i tragaju za osobama koje se vode kao nestale, a strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao rasti

ATINA (AA) – Najmanje 15 osoba poginulo je u poplavama koje su jučer zahvatile područje u blizini glavnog grčkog grada Atine, a premijer Grčke Aleksis Tsipras proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo zdravstva Grčke potvrdilo je da je u poplavama koje su uslijedile nakon obilnih padavina poginulo 15 osoba, među kojima je i pet žena.

Premijer Grčke Tsipras sinoć je sazvao vanrednu sjednicu vlade i proglasio trodnevnu nacionalnu žalost, a u obraćanju javnosti je kazao da je to najmanje što je mogao učiniti u periodu kada zemlja prolazi kroz tako veliku katastrofu.

“Naredili smo da se na raspolaganje stave svi resursi i da se preduzmu sve potrebne mjere u regijama za koje meteorolozi najavljuju nastavak padavina”, kazao je Tsipras.

Najavivši istragu o uzrocima poplava, Tsipras je kazao da su vrata svih javnih objekata otvorena za građane koji zbog poplava ne mogu prići svojim kućama.

Poplave su najteže pogodile gradove Mandra, Nea Peramos i Megara koji se nalaze oko 40 kilometara od Atine. U toj regiji proglašeno je i vanredno stanje.

Spasilačke ekipe su i dalje na terenu i tragaju za osobama koje se vode kao nestale, a strahuje se da bi bilans smrtno stradalih mogao rasti.

Meteorolozi najavljuju da bi se obilne padavine u Grčkoj mogle zadržati do sutra.

Pročitajte...