U prvih deset mjeseci ove godine broj dolazaka turista na TK manji je za skoro 57 posto

Ni turizam u Tuzlanskom kantonu nije ostao imun na pandemiju koronavirusa. Smanjen je broj rezervacija i noćenja u hotelima, kao i broj posjeta turističkim potencijalima u najmnogoljudnijem kantonu u BiH, ali su podaci ipak bolji u odnosu na Evropski prosjek. Svijetska turistička organizacija predviđa da bi do potpunog oporavka ove grane privrede moglo doći tek 2023. godine.

Prema podacima Turističke zajednice Tuzlanskog kantona u prvih deset mjeseci ove godine broj dolazaka turista na TK manji je za skoro 57 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj noćenja smanjen za 40 posto. Prosječna dužina zadržavanja turista je povećana, što je zanimljivo i Turističkoj zajednici.

– Prosječna dužina zadržavanja turista u 2020. godini je 3,25 dana, dok je u 2019. prosječna dužina zadržavanja bila 2,72 dana, što nam daje povećanje od 19 posto dužine zadržavanja – kaže Enisa Jukić, stručna saradnica u Turističkoj zajednici TK.

U Evropskim zemljama pad u turizmu iznosi oko 70 posto, ta statistika na TK je nešto niža i iznosi oko 50 posto. Ono što je pozitivno, kada je turizam u pitanju jeste povećenje prijavljenih smještajnih kapaciteta.

– U 2019. godini imali smo ukupno 62 prijavljena smještajna kapaciteta, dok sada imamo 83. Dakle, došlo je do povećanja za 38,7 posto. Ti prijavljeni smještajni kapaciteti su uglavom privatne sobe i apartmani tako da je najveći broj prijavljenih ležajeva u Tuzli, gdje je povećanje 19 posto i Živinice gdje je povećanje od 100 posto – dodaje Jukić.

Na osnovu blagovremenog djelovanja državnih organa pokrenuta je akcija prijave privatnih smještajnih kapaciteta, što je posebno došlo do izražaja u Živinicama. Oni koji su iznajmljivali apartmane i sobe u obavezi su da prijavljuju turiste Turističkoj zajednici i da plaćaju boravišnu taksu.

– Naprimjer, oni su se reklamirali na bookingu, sada je to zabranjeno , moraju imati prvo dozvolu Turističke zajednice, od Ministarstva i prijavljjivati turiste i tek onda se oglašavati – napominje Jukić.

U okviru preporuke Svjetske turističke organizacije za Covid 19 Turističko vijeće Turističke zajednice TK obezbijedilo je i finansijsku podršku, te raspisalo Javni poziv za podnošenje zahtjeva za sufinansiranje projekata turističke infrastrukture, odnosno dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 200 hiljada KM.
+

Pročitajte...