Vrijedna donacija za UKC i ZZJZ TK: EU donirala PCR aparat i zaštitnu opremu

Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona danas je uručena medicinska oprema koja uključuje PCR aparat i znatne količine zaštitne medicinske opreme u vrijednosti većoj od 83.000 eura, koju je donirala Evropska unija. Donirana oprema je dio ukupne medicinske pomoći Evropske unije za BiH u borbi protiv COVID-19 pandemije, ukupne vrijednosti od sedam miliona eura, koja se od marta 2020. godine isporučuje zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekat koji provodi UNDP BiH.

Novinarka: Devleta Brkić

Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uručen je savremeni aparat za PCR testiranje i značajna količina zaštitne medicinske opreme, što je u vremenu pandemije koronavirusa veoma vrijedna donacija, istakao je direktor ove medicinske ustanove Vahid Jusufović. Na ovaj način tuzlanski UKC proširit će kapacitete testiranja.

– Imat ćemo mogućnost otvaranja druge linije za testiranje PCR testova. Druga stvar stvorili smo sada rezervu u slučaju da se pokvari PCR aparat koji imamo. Isto tako ova zaštitna medicinska oprema je došla u pravi trenutak. Povećan je broj hospitaliziranih pacijenata, samim tim i potrošnja medicinske zaštitne opreme. Posebno su me obradovala medicinska zaštitna odjela koja su nam neophodna za naše covid bolnice, kazao je Jusufović.

Govoreći o značaju ove donacije Jasmina Brkić – Džambić epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK istakla je da i ova institucija uzima uzorke na terenu, pri čemu su najviše orjentisani na staračke domove i institucije od društvenog značaja. U narednom periodu Zavod za javno zdravstvo TK podijelit će opremu domovima zdravlja.

– Mi smo kontaktirali sve domove zdravlja. Napravljena je raspodjela i oni će dobiti određenu količinu ove zaštitne opreme. Znači došla su zaštitna odjela, navlake za obuću i zaštitne rukavice, istakla je Brkić – Džambić.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je da je uključujući današnju, Tuzlanski kanton dobio donacije medicinske opreme u vrijednosti od milion KM.

– Danas smo svjedoci doncije EU za TK, gdje je implementator samog projekta nabavke bio UNDP, a donacija transportovana zahvaljujući snagama EUFORA. Ovo nije prvi put, iskreno se nadam da nije ni posljednji. Mislim da nema potrebe uopšte govoriti koliki je stepen zahvalnosti prema ovim organizacijama koje zaista pomažu kako Tuzlanskom kantonu, tako i ostatku Federacije BiH, ali i države BiH, naglasila je ministrica Čolić.

Medicinska oprema koja je danas uručena UKC-u Tuzla i Zavodu za javno zdravstvo TK nabavljena JE u skladu sa standardima EU za javne nabavke kroz projekt koji provodi UNDP BiH.

(RTVTK)

Pročitajte...