U RS-u vlasti nastavljaju kršiti pravo djece da se školuju na bosanskom jeziku

Iako je potpredsjednik manjeg bh-a enitteta, Ramiz Salkić pred početak nove školske godine zatražio od premijera i nadležne ministrice u Vladi RS-a, da konačno omoguće bošnjačkoj djeci školovanje na bosanskom jeziku, to se nije desilo. Salkić je pozvao nadležne da poštuju Ustav, zakone entiteta, mišljenje Ustavnog suda BiH, Evropske komisije, OHR-a i OSCE-a u BiH koje je ranije upozorulo da je onemogućavanje prava na bosanski jezik i nastavu na bosanskom jeziku kršenje međunarodnog prava.
Ustavni sud BiH je jasno kazao da Vlada entiteta nema pravo da određuje naziv imena jezika Bošnjacima odnosno da Bošnjaci i drugi narodi imaju pravo da nazovu jezik onako kako žele, kategoričan je potpredsjednik manjeg bh-a enitteta. Roditelji djece u Vrbanjcima kod Kotor Varoši djecu šalju na instruktivnu nastavu, jer ne žele da njihovoj djeci u svjedočanstvima stoji ”jezik bošnjačkog naroda”. Tako je već sedmu godinu. I ombudsmani upozoravaju na diskriminaciju, ali i na neujednačenu praksu kod upisivanja naziva maternjeg jezika u školske knjižice i nastavka školovanja, na primjer kada završe osnovnu školu u jednom entitetu i žele da nastave školovanje u srednjoj školi u drugom enetitetu.
U Vladi RS-a ne odstupaju od ranijeg stava. Potpredsjednik Salkić kategoričan je da domaće institucije i međunarodna zajednica moraju naći mehanizme da privole, pridobiju ili pak da pritiskom natjeraju vlasti u entitetu da poštuju pravo na jezik. Nastavi li se ignorirati ovaj ozbiljan problem, prijeti iseljavanje stanovništva ne samo iz manjeg bh-a entiteta, već i iz države Bosne i Hercegovine.

Pročitajte...