U školama obilježen Dan sigurnosti na internetu

I u TK danas se obilježava Dan sigurnijeg interneta. Njime se promoviše sigurno i odgovorno korištenje Interneta i digitalnih tehnologija. Organizacije kojima je misija zaštita djece, UNICEF, Međunarodni forum solidarnosti i Save the Children, osnovale su Konzorcij BiH, koji provodi inicijativu sa ciljem suprotstavljanja zlostavljanju djece putem interneta u Bosni i Hercegovini.

novinar Azra Mešić

Škole su se kroz posebna tematska predavanja pridružile obilježavanju Dana sigurnosti na Internetu. U tuzlanskoj Gimnaziji Meša Selimović ovoj temi posvećen je čas informatike.

– Djeca kroz korištenje društvenih mreža znaju prekoračiti granice urednog kulturnog ponašanja. Znaju izreći neku uvredu. Imali smo situacija gdje se djeca žale na ponašanje putem društvenih mreža što je za nas alarm da svaka vrsta ugrožavanja bilo koga i vrijeđanje je crvena linija preko koje ne možemo preći i mi preuzimamo korake koji su preventiva takvoj vrsti ponašanja, kaže Midhat Parić, direktor Gimnazije “Meša Selimović”.

Preventivna edukacija jedan je od načina, kažu nastavnici, navodeći kako dobre strane Interneta tako i opasnosti koje vrebaju sa ove globalne računarske mreže. Većina učenika imala je iskustvo sa govorom mržnje i prijetnjama, kažu oni koji su aktivni na online platformama.

– Imao sam iskustvo s tim kad sam igrao jednu stratešku igricu na Internetu. Bio sam napadnut od jednog korisnika, a prijavio sam to administratorima igrice i oni su to riješili, kaže Azur Delalić, učenik 3. razreda.

Manje je onih koji su doživjeli zloupotrebu identiteta, seksualno uznemiravanje ili bili prevareni, ali važno je da znaju da se o svakom pokušaju takvog djelovanja na Internetu mogu obratiti najbližima, roditeljima i školskim pedagozima, poručuju iz škola.

Pročitajte...