U Srbiji uhapšeno 17 osoba zbog prodaje diploma

 U velikoj akciji MUP-a i Višeg javnog tužiteljstva u Novom Sadu, uhićeno je 17 osoba zbog sumnje da su izdavali lažne diplome na Univerzitetu “Union Nikola Tesla”.

Među uhićenima je i Trivun Ivković, nekadašnji upravnik KPZ Sremska Mitrovica, koji se sumnjiči za trgovinu utjecajem, javljaju srbijanski mediji. 

Kako se navodi u priopćenju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora unutrašnje kontrole i Odjeljenja za borbu protiv korupcije u suradnji s Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Novom Sadu uhitili su 17 osoba.

Zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo zloupotreba službenog položaja uhićeni su G. K. (48) odgovorna osoba Univerziteta “Union-Nikola Tesla”, kao i A. K. (28) i M. A. (35) zaposlene na univerzitetu. Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili kazneno djelo trgovina utjecajem i falsificirane isprave uhićeni su policijski službenici Lj. N. (42), D. S. (29) i D. M. (49).

Kako se sumnja, u razdoblju od siječnja 2020. do ožujka 2021. godine G. K. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim osobama uvjerenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnoj osobi imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara (oko 16.000 maraka).

Osumnjičene A.K. i M. A. su po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi to bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

Trivuna Ivkovića, zajedno s N. S. i A. K. sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G.K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobivanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

Lj. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

Osumnjičeni su, uz kaznene prijave, privedeni nadležnom tužiteljstvu, dok su protiv još dvije osobe podnijete kaznene prijave u redovnom postupku.

(RTVTK/Fena)

Pročitajte...