U TK nema novih slučajeva infekcije coronavirusom

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu na korona virus testirano je 55 osoba.  Broj trenutno aktivnih pozitivnih  je 12, bez  zabilježenih novih slučajeva zaraze coronavirusom. Broj pozitivnih u kućnoj izolaciji je 12 što je za jedan manje nego prethonog dana. Na našem području aktivan su još dva klastera. Klaster Živinice, za koji se  veže sedam osoba i klaster Tuzla- Saudijska Arabija za koji se veže 5 osoba a sa današnjim danom ugašen je klaster Gradačac Finska . Broj oporavljenih i otpuštenih iz kućne izolacije je 55 osoba a broj otpuštenih iz bolnice i oporavljenih i dalje je 27. Za sada nema osoba smještenih u karantinu. Broj osoba u kućnoj izolaciji smanjen je sa 54 na 46. U protekla 24 sata zabilježen je jedan premještaj u druge kantone radi nastavka liječenja. Iako je epidemiološka situacija povoljna, iz Kriznog štaba Tuzlanskog kantona apeluju na građane da se nastave ponašati odgovorno prema sebi i drugima. To podrazumijeva pridržavanje mjera sa ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusom.

Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona naloženo je svim zdravstvenim ustanovama i privatnim zdravstvenim radnicima koje imaju zaključen ugovor sa Zavodom da nastave pružati zdravstvenu zaštitu osiguranim licima bez traženja ovjera do 30.06.2020 godine kako bi se izbjegle gužve. U junu se ponovo uspostavlja dostavljanje potvrda za ortopedska i druga pomagala i uputnica za CT i MR na način lične predaje na ovjeru od strane osiguranih lica. Kreće se sa rješavanjem po zahtjevima za medicinsku rehabilitaciju i upućivanje osiguranih lica na istu. Ponovo se uspostavlja aplikacija premije osiguranja za 2020 godinu kao i ovjera zdravstvenih legitimacija osiguranim licima osiguranim po osnovu ličnog obaveznog osiguranja. Ponovo počinje izdavanje dvojezičnih obrazaca po zahtjevima osiguranih lica.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH na koronavirus je testirano 111 uzoraka, nijedan nije bio pozitivan na COVID-19. U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 578 laboratorijskih uzoraka. Novi virus korona potvrđen je kod 14 osoba u Republici Srpskoj a u posljednja 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa.

Pročitajte...