U toku Javni poziv za studentske zajmove, Najbolji studenti ih neće morati ni vraćati

U toku je Javni poziv za dodjelu studentskih kredita za akademsku 2017/2018. godinu. Poziv je otvoren za studente do 9. novembra a Fond je izdvojio 577 hiljada KM za dodjelu 231 studentskog kredita. Studenti su obavezni da ovaj kredit vrate godinu dana nakon diplomiranja u deset jednakih rata. Treba napomenuti da studenti koj završe fakultet sa prosjekom ocjene od 9.70 do 10 neće morati vratiti ovaj kredit.

Ove godine, u federalnom Fondu za studentske zajmove, prednost će prilikom davanja kredita dati studentima deficitarnih zanimanja. Nakon opsežnog istraživanja i analiziranja podataka kojima raspolažu Zavodi za statistiku i zapošljavanje te federalno ministarstvo obrazovanja, rečeno je da najviše nedostaje informatičara, farmaceuta i profesora fizike i matematike pa će oni imati prioritet prilikom bodovanja. Studenti će dobiti kredit od 2500 KM nakon što sa ovlaštenom bankom završe potpunu papirologiju i potpišu ugovor. Zajam će vraćati nakon završetka školovanja.

  • Zajam vraćaju nakon što završe fakultet. Otplata počinje godinu dana nakon diplomiranja. Studenti obavijeste Fond, dostave dokumentaciju iz koje je vidljivo da su diplomirali a nakon toga nastupa obaveza vraćanja zajma u deset jednakih rata, kazala nam je Jasminka Bracić, predsjednica UO Fonda za studentske zajmove Federacije Bosne i Hercegovine.

U Fondu smatraju da su ovi krediti povoljni naročito zbog činjenice da studenti koji ostvare odličan prosjek ocjena kredit neće morati vraćati.

  • Mislim da su zajmovi povoljni. Beskamatni su. Imamo stimulaciju da izvrsne studente nagrađujemo na način da ne vraćaju zajam. To je vidljivo iz našeg javnog poziva. Znači studenti sa prosječnom ocjenom od 9,70 do 10 ne vraćaju zajam. praktično je to stipendija. Pokušavamo da ih stimulišemo da budu uspješniji. A studenti sa prosjekom od 9,40 do 9,70 vraćaju 70 odsto zajma, Dućni su vratiti 1500 KM, pojasnila je Bracićeva.

U Fondu ističu da je do sada veliki broj studenata bio oslobođen od povratka sredstava jer su ostvarili dobre rezultate i marljivo učili. Javni poziv za dodjelu rkredita je otvoren do 9. novembra, a više informacija i formular za prijavu studenti mogu pronaći na internet stranici Fonda za studentske zajmove Federacije Bosne i Hercegovine.

Pročitajte...