Studenti napravili incident u karantinu u Hotelu Tuzla

Odlukom Vlade TK, a na zahtjev Federalnog ministarstva zdravstva, tri sprata tuzlanskog hotela “Tuzla” pretvorena su u karantin za 63 studenta koji su početkom aprila došli iz Njemačke, gdje su boravili na ferijalnom radu. Studenti su smješteni u odvojenim sobama, uz obezbijeđena tri obroka i psihosocijalnu pomoć, te besplatan internet u saradnji sa kompanijom Bhtelekom. Međutim, sinoć se dogodio jedan nemio događaj.

Tokom policijskog sata došlo je do kršenja karantina, potvrđeno nam je iz Kantonalnog štaba civilne zaštite.

– Sinoć oko 21 sat i 30 minuta, policija je konstatovala da je narušen karantin od strane pojedinih lica koja se nalaze u karantinu, na način da su odvalili ulazna vrata od soba, izašli na hodnik otključali druga lica i jednostavno nisu poštovali mjere socijalne distance i ostale zaštitne mjere. Družili su se, čak je došlo i do opijanja, što je policija utvrdila u svom izvještaju, kazao nam je Zoran Jovanović v.d. direktor KUCZ.

Iz Kantonalnog štaba civilne zaštite ističu da su nastojali da budu tolerantni, te su dozvolili porodicama da donose kese sa hranom i ostalim potrepštinama. Postoje indicije da je alkohol upravo na taj način došao do studenata.

– Ovdje bude po 20/30 kesa, hrane navodno. Mi nemamo pravo da guramo ruke u te kese i da ih pregledamo. Al od danas će najvjerovatnije biti zabranjeno i to donošenje ovih vrećica, da bi ovo održali do kraja. Mi imamo na 9 spratu 9 osoba koje su došle iz Francuske, isto su u karantinu. Ali to su odrastli, porodični ljudi koji su svatili ozbiljnost situacije. Sa njima nema nikakvih problema. Oni ne traže ni vodu u flašicama, ne traže ni neke dodatne pogodnosti, ističe Jovanović.

Policijski službenici Policijske uprave Tuzla angažovani su na obezbjeđenju objekta 24 sata. Protiv lica koja su prekršila mjere izolacije bit će podnesen izvještaj nadležnim institucijama.

– Nakon što su obukli zaštitna odjela ušli su navedeni objekat i evidentirali da je određeni broj lica kršio mjere izolacije koje su naložene. O svemu su obavještena nadležna tijela i organi, i nakon konsultacija svako će podnijeti izvještaj, odnosno poduzet će sve potrebne mjere i aktivnosti shodno nadležnostima, kazala je Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Kantonalni štab civilne zaštite poduzet će sve mjere koje je Zakon predvidio da se karantin održi do kraja, radi interesa svih građana Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i Bosne i Hercegovine.

(RTVTK)

Pročitajte...