U Tuzli održana inkluzivna prijateljska utakmica – pobijedimo predrasude

Povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju na globalnom nivou između Svjetske specijalne olimpijade  i UNHCR-a kojim je dogovorena podrška izbjeglicama u cijelom svijetu koji su zajedno sa osobama sa poteškoćama u razvoju diskriminirane u gotovo svim sferama društvenog života, danas je na sporstkom terenu “Bambi” u   Slavinovićima održana prijateljska utakmica u kojoj su nastupili članovi Udruženja “Hrabro srce”,  migranti iz sigurnih kuća u Tuzli koji su u  Udruženju “Puž” te članovi škole sporta “Bambi”.

Promotori ove manifestacije bili su nekadašnji fudbalski reprezentativac BiH Enes Mešanović i kandidat za Ljetne olimpijske igre u Tokiju, atletičar Rusmir Malkočević.

“Sretan sam što mogu da budem dio ovog projekta zajedno sa ovim dječacima sa poteškoćama u razvoju. Oni su dio društva i moramo posvetiti vie pažnje ovim populacijama. Ja sam presretan ovim današnjim daom”, izjavio je Mešanović.

Malkočević je dodao: “Zaista mi je ukazana čast da budem dio jednog ovakvog događaja, da provedemo dan i družimo se sa ovim našim šampionima. Oni su zaista posebni u svakom smislu i naravno da treba da ukazujemo na probleme sa kojima se oni susreću svakodnevno i da obraćamo pažnju na njih kao sasvim normalne osobe jer to zaista i jesu. U nekim stvarima su čak i veće osobe od nas,  tako da je zaista čast biti ovdje sa njima i vidjeti osmjeh na licima. Jedna pozitivna energija i zaista prelijep osjećaj”.

Sport je najbolji način promocije tolerancije, prijateljstva I inkluzije a na ovaj način je skrenuta pažnja na probleme vezane za ostvarivanje ljudskih prava osoba sa poteškoćama u razvoju i migranata.

Pročitajte...