Uhapšeno 6 osoba zbog pljački pumpi, trgovina i bankomata, ukrali stotine hiljada KM

Federalne uprave policije u okviru kontinuiranog rada u borbi protiv organizovanog kriminala nastavila je aktivnosti na rasvijetljavanju i dokumentovanju većeg broja krivičnih djela oružanih razbojništava, izvršenih na širem prostoru Federacije BiH.

Policijski službenici Federalne uprave policije danas, 13.12.2017. godine pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona i angažman pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, poduzimaju aktivnosti na realizaciji operativne akcije kodnog naziva “Shark” na području općina Mostar i Čapljina.

Ova višemjesečna istraga je rezultirala u dokazivanju i dokumentovanju organizovane kriminalne grupe koja je tokom 2016. i 2017. godine, izvršila više krivičnih djela kao što su razbojništva na štetu TC Bingo u Čitluku i Sutini, Robota u Mostaru, benziske pumpe “Čule” u Mostaru, pljačke više bankomata na području HNK i ZHK, kojom prilikom je otuđen novac u iznosu od više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Pored navedenog ova organizovana kriminalna grupa se dovodi u vezu i sa drugim krivičnim djelima kao što su teške krađe p.m.v., stavljanje u promet opojnih droga, izvršenih na prostoru FBiH.

U sklopu današnjih aktivnosti, a po Naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, vrše se pretresi na pet lokacija na području općine Mostar i jednoj lokaciji na području općine Čapljina, u kojim je do sada pronađena određena količina novca, oružja, ručne UKV radiostanice, municije, materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Kokain“.

Također, prilikom pretresanja do sada su oduzeta četiri motorna vozila za koja se sumnja da su korištena za izvršenje krivičnih dijela ili su kupljena od novca iz počinjenih krivičnih djela.

Tokom ovih aktivnosti je lišeno slobode pet osoba iz Mostara incijala M.M. (1990. god), R.B. (1987. god.), A.B. (1984. god), J.M. (1983.god) i J.U. (1986. god) i jedno lice iz Čapljine incijala I.L. (1977. god), a koji se sumnjiče za krivino djelo “Organizovana kriminal“ iz člana 342., a u vezi sa “Razbojništva“ 289. “Teške krađe“ 287., “Zloupotreba opojnih droga“ iz člana iz člana 238. KZFBiH

Lica lišena slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biti predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko neretvanskog kanona.

Asistenciju u provođenju ovih aktivnosti pruža Ministarstrvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pročitajte...