Vulin: Srbiji je od najvećeg interesa stabilna i snažna BiH (VIDEO)

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) – Republici Srbiji od najvećeg interesa je stabilna, snažna, uspješna i mirna Bosna i Hercegovina koja se razvija, kazao je danas u Sarajevu ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nakon susreta s ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš.

Iznio je podatak da se u Srbiji školuje 27 oficira Oružanih snaga BiH, kazavši da je bilo razgovara o budućnosti, položajima odbrambene industrije, zajedničkom nastupu i partnerstvu koje dvije zemlje mogu pružiti jedna drugoj.

Vulin je zahvalio načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anti Jeleču koji je u Ohridu stavio do znanja da predstavnik Kosova ne može biti predstavljen drugačije nego po dogovorenoj formuli, izražavajući uvjerenje da poznavanje međunarodnog prava može doprinijeti boljem razumijevanju.

Posebno je podvukao da je Srbija apsolutno okrenuta miru te da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, uvijek opredijeljen za mir, “ponekad i na svoju štetu”. U stanju je, kaže Vulin, i da zanemari “pojačanu” retoriku.

– Nikada nijedna teška ili preteška izjava nije došla iz Srbije. Vodimo računa o tome da budemo faktor stabilnosti i mira. Vučić je ličnim primjerom to i dokazao – mišljenja je Vulin.

Ministrica Pendeš je napomenula da današnji susret predstavlja pokazatelj dobrih odnosa dviju zemalja, plan zajedničkih aktivnosti gotovo u potpunosti je ispunjen, a fokus saradnje naredne godine bit će na školovanja pripadnika oružanih snaga te na boljoj saradnji u slučaju prirodnih nepogoda.

– Zahvalni smo ministru Vulinu koji je za vrijeme požara u Hercegovini dao resurse na raspolaganje koji nisu u tom kapacitetu tada bili potrebni, ali nikada se ne zna kada je od presudnog značaja korištenje dobrih prijateljskih odnosa – podvukla je Pendeš.

Ministri su saglasni da je mir i stabilnost u ovom dijelu jugoistoka Evrope zajedničko za obje zemlje, istaknuta je i dobra saradnja u okviru regionalnih foruma, a zajednički se djeluje i u okviru Medical Task Forces.

– U okviru javnih nabavki možemo razgovarati o boljoj saradnji i to ukoliko dođe do izmjene Zakona o javnim nabavkama da bismo iskoristili kapacitete u Srbiji i BiH jer je namjenska industrija nešto što podržavamo u smislu razvoja – zaključila je Pendeš.

Ministri odbrane BiH i Srbije podvukli su i da se sve zemlje regiona pridržavaju Bečkog dogovora koji je propisao broj naoružanja koji svaka od zemlja može imati, ali ukoliko neka zemlja dobije određena sredstva iz budžeta uradit će modernizaciju oružanih snaga.

Ministrica Pendeš je podsjetila da se u dokumentu Pregled odbrane nalazi plan modernizacije Oružanih snaga koji košta 500 miliona KM za narednih deset godina, za 2018. godinu zatraženo je 65 miliona KM, ali koliko će se izdvojiti ne zavisi od Ministarstva odbrane.

Na pitanje novinara o Kosovu, ministar Vulin je istaknuo da je to dio Republike Srbije i teško mu je razumjeti kada neko traži da neka zemlja bude čuvana u priznatim granicama, ali s druge strane da traži da Srbija bude manja ili drugačije organizirana.

– To nije dobro. Kad čujete tako nešto morate reagirati. Podsjetit ću vas da je prije dvije godine pokušano ubistvo Vučića, a još niko nije kažnjen. Da se takvo nešto desilo u Srbiji, mi bismo učinili sve da se dođe do istine i krivci bi poslije dvije godine bili pronađeni i kažnjeni – podvukao je Vulin.

Razgovarano je danas i o zajedničkom učestvovanju u mirovnim misijama, ali i o izbjegličkoj krizi koja podjednako, ocjenjeno je, može ugroziti obje zemlje.

Pročitajte...