Ulična akcija u Tuzli: „Trgovina ljudima naša je stvarnost-spriječimo je“

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar obilježen je i u Tuzli uličnom akcijom. Članovi Udruženja Roma „Euro Rom“ prolaznicima su dijelili brošure kako bi ukazali na probleme poput trgovine ljudima, prosjačenja i maloljetničkih brakova, o kojima je, kako kažu, malo zvaničnih podataka, ali je evidentno da postoje.
Siromaštvo i nezaposlenost u Bosni i Hercegovini nerijetko prinude mlade da posao potraže u inostranstvu . Međutim, to je rizično jer neprovjereni putevi mogu dovesti do trgovine ljudima i njihove eksploatacije kroz prinudni rad, brak, prostituciju ili prosjačenje, upozorili su članovi Udruženja Roma „Euro Rom“ Tuzla. Kako kažu, ovim oblicima kršenja ljudskih prava izloženi su muškarci, žene i djeca.Tvrde da ovakvih slučajeva ima i u Bosni i Hercegovini, te da su česte prevare o prirodi posla, uslovima rada, stanovanja i isplate. Međunarodna organizacija rada procijenila je da od ukupnog broja prevarenih ili prisiljenih, oko četvrtinu čine djeca.
„Romi su često prisiljeni na brak“, rekao je Vahid Beganović iz Udruženje Roma „Euro Rom“.
Ulična akcija „Trgovina ljudima je naša stvarnost-spriječimo je“ organizovana je u okviru projekta „Ljudski život nema cijenu“, a sredstva za to obezbijedilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Pročitajte...