UN na prijedlog Slovenije jednoglasno potvrdio rezoluciju o Svjetskom danu pčela (20. maj)

Opća skupština UN-a u srijedu je u New Yorku na prijedlog Slovenije prihvatila rezoluciju kojom će se 20. svibnja svake godine obilježavati kao Svjetski dan pčela.

Tako će se na dan kada je rođen slavni slovenski pčelar i pčelarski pedagog Anton Janša, jedan od utemeljitelja modernog pčelarstva u Habsburškoj monarhiji, svjetska javnost jednom godišnje prigodno upozoravati na važnost očuvanja pčela i drugih prirodnih oprašivača za čovječanstvo i održivu poljoprivredu, te pozivati odgovorne na konkretne aktivnosti za očuvanje pčela, objavila je slovenska vlada.

Rezolucija o svjetskom danu pčela prihvaćena je jednoglasno, a sponzoriralo ju je 115 država, među njima i sve članice Europske unije, nakon što je Slovenija prije tri godine na inicijativu nacionalnog pčelarskog saveza predložila tu ideju kroz svoje diplomatske kanale i uz potporu ministra poljoprivrede Dejana Židana.

On je u zgradi UN-a otvorio i prigodnu izložbu o slovenskom pčelarstvu i važnosti očuvanja pčela u nastojanju da se smanje gubitci u biološkoj raznolikosti u svijetu i spriječi degradacija ekosustava u okviru svjetske agende za održivi razvoj do 2030. godine.

(RTVTK/FENA) I.B.

Pročitajte...