Utvrđen identitet smrtno stradalih osoba u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Lukavca

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 19 sati na magistralnom putu M4 naselje Modrac, općina Lukavac tri osobe su smrtno stradale, a tri povrijeđene. Danas će biti izdata naredba za obdukciju tijela preminulih osoba. Uzrok nesreće još uvijek nije poznat. Od početka godine na području TK u saobraćajnim nesrećama poginulo je 19 osoba.

Nakon policijskog uviđaja kojim je rukovodio kantonalni tužilac utvrđen je identitet smrtno stradalih osoba u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila u blizini Lukavca. Prema informacijama iz Tužilaštva TK, u saobraćajnoj nesreći učestvovali su automobili Citroen C5 i Audi te teretno vozilo s prilkolicom. Tri preminule osobe nalazile su se u vozilu Citroen i riječ je o 86-godišnjoj M. S ., 57-godišnjem S. B. S. i 50-godišnjem D. T., svi iz Prijedora. Uzrok nesreće još nije poznat.

– Uviđaj na licu mjesta izvršili su dežurni kantonalni tužilac i službenici PU Lukavac. Uviđaju je prisustvovao i vještak saobraćajne struke, a nakon što se izvše potrebna vještačenja moći ćemo govoriti o eventualnim uzrocima ove saobraćajne nesreće, kazala je Amra Kapidžić, portparol Uprave policije MUP-a TK.

Izdata je i naredba za obdukciju tijela preminulih osoba. Vozači audija i teretnog vozila su alkotestirani i nije utvrđeno prisustvo alkohola. Iz Tužilaštva TK potvrdili su da se i dalje utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do saobraćajne nesreće. Također, saopćeno je, da su oba putnička vozila došla u kontakt sa teretnim vozilom nakon čega su sletjeli s puta.

Od početka ove godine u Tuzlanskom kantonu u saobraćajnim nesrećama smrtno je stradalo 19 osoba, potvrđeno je iz MUP-a TK.

– Od toga šest na lokalnim putevima i pružnim prelazima, a 13 na magistralnim putevima. Konkretno kada je ovaj magistralni put u pitanju M4 na području Općine Lukavac u tri saobraćajne nesreće smrtno je stradalo 5 lica, uključujući ovu jučerašnju nezgodu, istakla je Kapidžić.

Podsjetimo, krajem januara na magistralnom putu M4 dogodile su se također dvije teške saobraćajne nesreće u kojima su dvije osobe smrtno stradale.

U Tuzlanskom kantonu u prošloj godini dogodilo se 3.000 saobraćajnih nesreća, a glavni uzrok je nepropisna brzina.

– Drugi uzrok jeste vožnja pod uticajem alkohola i psiho supstanci, odnosno pod uticajem lakih i teških droga. Treći jeste nepoštivanje saobraćajnih pravila i propisa (nebezbjedno preticanje, obilaženje, mimoilaženje) i u posljednje vrijeme upotreba mobilnih aparata prilikom vožnje. U četvrtu skupinu uzroka možemo svrststi sve ostale elemente, kao što su uticaj okruženja, atmosferskih prilika na događanje nezgoda, kazao nam je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj.

Najveći broj saobraćajnih nesreća, oko 40 posto, događa se u gradovima i naseljima.

– Zatim, magistralne ceste (10-15 posto), lokalne ceste, te regionalne ceste. Kao što vidimo mali broj nesreća događa se na regionalnim cestama, što pokazuje da politika koju vodi ovo Ministarstvo zajedno sa Direkcijom cesta, Vladom i Skupštinom TK daje efekte, istakao je Lukanović.

Iz resornog ministarstva apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajna pravila i propise, da koriste sigurnosne pojaseve, te izbjegavaju upotrebu mobilnih aparata prilikom vožnje.

(RTVTK)