Vijeća ministara nije uspjelo da deblokira novac MMF-a

Vijeće ministara BiH održalo je jutros vanrednu telefonsku sjednicu na kojoj, uprkos nekim modalitetima da se deblokiraju sredstva MMF-a od 333 miliona eura koja se nalaze na računu Centralne banke BiH, ipak nije došlo do konačnog rješenja.Kako saznajemo, ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) na sjednici je umjesto jedne ponudio dvije odluke radi povlačenja sredstava MMF-a koja su BiH uplaćena u cilju suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa.

Tako se prema prvoj odluci koja je jutros jednoglasno usvojena daje ovlaštenje Bevandi za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI) od MMF-a.

Međutim, druga odluka koja je ponuđena u okviru ovog paketa nije usvojena, a ona se odnosi na raspored sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke i dalje biti blokirana.

Saznajemo da je u ovoj odluci i dalje ponuđeno Vijeću ministara BiH da kantoni budu subjekti u raspodjeli ovog novca, što četiri člana Vijeća ministara nisu mogla prihvatiti.

To su ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA), ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB), ministar odbrane Sifet Podžić (DF) te zamjenik ministra za izbjeglice i ljudska prava Dževad Mahmutović (SDA).

Kako nam je pojašnjeno iz Vijeća ministara BiH, u odluci je pravilno navedena raspodjela sredstava na način da FBiH dobija 61,5 posto, RS 27,5 posto, a Distrikt Brčko 1 posto (od FBiH i RS-a dobija po 0,5 posto) no za navedene članove Vijeća ministara BiH koji su glasali protiv kantoni ne mogu biti subjekti u ovom aranžmanu, jer se FBiH za njih zadužuje i vraća dug.

Pročitajte...