Vlada TK: Blizu 200 hiljada KM za podršku zapošljavanju

Vlada TK danas je odobrila više od 300 hiljada KM za kapitalne projekte u školama. U osam škola na području TK novac će biti usmjeren za rekonstrukciju mokrih čvorova, saniranje centralnog grijanja, te nabavku opreme. Blizu 200 hiljada KM Vlada TK će usmjeriti za podršku zapošljavanju. Naime, ovim sredstvima će podržati četiri nova programa, za zapošljavanje Roma, mladih, članova porodica gdje niko nije zaposlen i program stručnog osposobljavanja.
S obzirom da je u ovoj godini zbog pandemije korona virusa Federalni zavod za zapošljavanje objavio samo jedan javni poziv „Tražim poslodavca“, Vlada TK se odlučila potaknuti zapošljavanje ugroženih kategorija stanovništva. Tako je Vlada dala saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o doznačavanju 195.600 KM kantonalnoj Službi za zapošljavanje za realizaciju Programa poticaja zapošljavanja u 2020. godini.
Za podršku zapošljavanju mladih je planirana 51.000 KM, za 10 nezaposlenih osoba. Za mjeru podrške zapošljavanju Roma planirano je 45.000 KM, za 6 nezaposlenih osoba. Za zapošljavanje članova porodice u kojoj ni jedan član porodice nije zaposlen planirano je 60.480 KM za 12 nezaposlenih osoba. U okviru programa stručnog osposobljavanja je planirano 39.120 KM.
Na današnjoj sjednici Vlada je odobrila ukupno 316.410 KM za realizaciju kapitalnih projekata u školskim objektima na području Tuzlanskog kantona. Novac će biti usmjeren za rekonstrukciju mokrih čvorova, saniranje centralnog grijanja i elektroinstalacija, te nabavku opreme. Novac je odobren za osam škola, Gimnaziju „Meša Selimović“ Tuzla, osnovnim školama „Bašigovci“ i „Živinice Gornje“ u Živinicama, Mješovitim srednjim škoma u „Kalesiji“ , „Teočak“ i „Srebrenik“, područnoj školi Lukavica Rijeka OŠ „Klokotnica“, te OŠ „Soko“ u Gračanici.
Između ostalog, Vlada je danas utvrdila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama, a usvojen je i Plan jesenje sjetve u 2020. godini za područje našeg kantona.

Pročitajte...