Vlada TK obezbjedila pomoć Narodnoj kuhinji Imaret

Vlada je ovlastila Kantonalnu direkciju robnih rezervi da iz robnih rezervi dodijeli jednokratnu pomoć Regionalnom odboru Merhametu Tuzla. Jednokratna pomoć sastoji se od 100.000 komada mesnih konzervi po 100g i po 4 tone riže i tjestenine, a procijenjena vrijednost donacije iznosi 82.192,50 KM. Roba je već danas dostavljena Narodnoj kuhinji Imaret i biće dijeljena korisnicima već od sutra.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak dalo je pozitivno mišljenje o opravdanosti zahtjeva Merhametu Tuzla za pomoć.  Kako je u  Zahtjevu navodeno, pogoršanje socijalne situacije nastupilo je pandemijom COVID-19, te se dodatno usložila ratom u Ukrajini, a kao rezultat čega Merhamet sve teže odgovara stalnim zahtjevima građana za pomoć u hrani. Vlada TK i Kantonalna direkcija robnih rezervi brzo su djelovale.

Donacija u prehrambenim namirnicama su danas stigle u Merhamet i sutra će biti u upotrebi.

Narodna kuhinja Imaret već ima 2624 korisnika, a od početka godine do danas broj korisnika se povećao za 224 korisnika. Napominju i da zbog posljednje analize potrošačke korpe koja je za 80 KM već skuplja u Imaretu očekuju i porast broja korisnika i otvaranja novih punktova.

Zbog svakodnevnih poskupljenja sve je više korisnika koji traže otvaranje novih punktova. Teško je pomoći svima, a puno je zahtjeva sa terena.

U Imaretu se nadaju da će uspjeti izaći u susret svim svojim korisnicima. Vrata su navode i za sve u stanju potrebe uvijek otvorena. Ipak nadaju se da će s novim donacijama hrane uspjeti riješiti problem do oktobra. Ono što ih plaši je zima za koju već navode da će biti teška i gladna.

Pročitajte...