VSTV osuđuje uvrede i prijetnje upućene Tegeltiji i Jukić

Povodom tekstova objavljenih na društvenoj mreži „Facebook“ u okviru grupe „Hapsi Mektiću samo hapsi“, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine osuđuje uvrede i prijetnje koje su u ovim tekstovima upućene predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i potpredsjednici VSTV-a BiH Ružici Jukić.

VSTV BiH u saopćenju za javnost posebno skreće pažnju da „prijetnje, sadržajno upućene rukovodiocima ove institucije, u nekim dijelovima pozivaju na rušenje i nasilno uništavanje institucije“.

– Takvo djelovanje smatramo pritiskom na rad VSTV-a BiH kao institucije posebno važne za očuvanje nezavisnosti pravosuđa u BiH. Nadalje, ukazujemo da posebno zabrinjavaju orkestrirani i dobro isplanirani napadi na rukovodstvo VSTV-a BiH, koji imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih problema i mogućih krivičnih i drugih postupaka protiv osoba koje se očigledno trenutno osjećaju nesigurnim – navodi se u saopćenju VSTV-a.

Dodaje se da, kao i u prethodnom periodu, VSTV BiH želi da naglasi da pozdravlja i podstiče svaku dobronamjernu kritiku rada pravosuđa u našoj zemlji, a posebno VSTV-a BiH.

– Također vjeruje da navedene uvrede i prijetnje mogu uslijediti isključivo iz dva razloga: uslijed nepoznavanja uloge VSTV-a BiH u pravosudnom sistemu BiH obzirom da se u uvredljivim i prijetećim tekstovima VSTV BiH i rukovodstvo institucije povezuje s događajima i postupcima u kojima VSTV BiH uopće ne učestvuje niti ima nadležnost nad njima ili uslijed namjernog i orkestriranog izazivanja nesigurnosti, kako kod građana naše zemlje, tako i kod osoba kojima su prijetnje upućene – navode iz VSTV-a.

VSTV BiH stoga poziva nadležne institucije da otkriju i sankcioniraju ovakvo nedopustivo djelovanje i istovremeno podsjeća javnost da neće podleći pritiscima te da će izvršavajući svoju nadležnost i dalje insistirati na snažnijoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH – kaže se u saopćenju.

Pročitajte...