Za povratak u 2018. godini iz Budžeta TK izdvojeno blizu 840 hiljada KM

Koncem decembra Vlada TK je usvojila Informaciju Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o efektima ulaganja za povratak iz Budžeta Tuzlanskog kantona na područje Republike Srpske i Tuzlanskog kantona u 2018. godini. Kako se u Informaciji navodi, za realizaciju šest programa podrške povratku izbjeglih i raseljenih osoba i materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih osoba, Vlada Tuzlanskog kantona je utrošila skoro 840 hiljada KM.
Radi se o programima Projekata održivog povratka, Pomoć drugim nivoima vlasti, Obavezno zdravstveno osiguranje socijalno ugroženih raseljenih osoba, naknade za dženaze i sahrane prognanih i raseljenih osoba, Subvenciji električne energija za raseljene osobe, te nabavci ogrijeva odnosno uglja za socijalno ugrožene raseljene osobe. Što se tiče pomoći drugim nivoima vlasti i hitnim intervencijama u zonama povratka, Vlada TK je donijela ukupno 17 odluka o izdvajanju novca. U pogledu materijalnog zbrinjavanja socijalno ugroženih raseljenih osoba, u nadležnom ministarstvu podsjećaju da su sredstva korištena po viđe osnova.
Refundirani su i troškovi za dženaze i sahrane 18 korisnika u ukupnom iznosu od 8.850 KM. U Ministarstvu su mišljenja da su upravo ovim aktivnostima uspjeli smanjiti broj raseljenih za 1.870 osoba. Posmatrajući samo 2018. godinu, na područje našeg kantona 42 osobe su se vratile u prijeratno mjesto prebivališta, što je za oko 73% više u odnosu na broj povrataka iz prethodne godine a na područje entiteta Republika Srpska, vratilo se 127 osoba ili za 21% manje u odnosu na broj povrataka iz prethodne godine.

 

Pročitajte...