Zašto je važno da na čelu Srebrenice bude čovjek koji ne negira genocid?!

Alija Tabaković, kandidat za načelnika Srebrenice kojeg podržavaju stranke Probosanskog bloka SDA, Stranka za BiH, SBB, DF, PDA, te pojedini vijećnici u Skupštini Opštine Srebrenica, intelektualci i politički aktivisti. Srebreničani polažu velike nade u Tabakovića kao kandidata koji će izaći kao pobjednik, odnosno čovjek koji će Srebrenicu voditi u naredne 4 godine. Više je razloga zbog kojih je važno da na čelu ovog gradića na istoku BiH, bude Bošnjak.

U susret lokalnim izborima u BiH mnoga pitanja muče bh. građane. Jedno od njih je političko, ko će Srebrenicu voditi u naredne 4 godine, predstavnik Bošnjaka ili neko ko negira dokazani i presuđeni genocid.  Prema riječima Srebreničanke koja je bila politički angažvana u Srebrenici 16 godina Kadefe Muhić, od izuzetne je važnosti da na čelu Srebrenice bude Bošnjak jer bi se na taj način smanjile nacionalističke tenzije i incidenti.

Bošnjaci, povratnici u Srebrenicu još uvijek žive u strahu u ovom gradu. Srebreničani smatraju da je za pomirenje neophodno priznanje genocida i odavanje poštovanja žrtvama. Osim toga, za budućnost je važan ekonomsko-privredni prosperitet.

“Spremni da djelujemo zajednički, u borbi protiv nacionalističkih politika, politika segregacije i diskriminacije, ali i svakog oblika djelovanja koje ugrožava drugog i drugačijeg po osnovu etničke ili vjerske pripadnosti“, stoji u Deklaraciji koju je potpisao Probosanski blok, saglasan da za načelnika Opštine Srebrenica na predstojećim lokalnim izborima, koji će se održati ove godine, imaju zajedničkog kandidata, Aliju Tabakovića.

Pročitajte...