Zašto je važno da na čelu Srebrenice bude čovjek koji ne negira genocid?!

0
42

Alija Tabaković, kandidat za načelnika Srebrenice kojeg podržavaju stranke Probosanskog bloka SDA, Stranka za BiH, SBB, DF, PDA, te pojedini vijećnici u Skupštini Opštine Srebrenica, intelektualci i politički aktivisti. Srebreničani polažu velike nade u Tabakovića kao kandidata koji će izaći kao pobjednik, odnosno čovjek koji će Srebrenicu voditi u naredne 4 godine. Više je razloga zbog kojih je važno da na čelu ovog gradića na istoku BiH, bude Bošnjak.

U susret lokalnim izborima u BiH mnoga pitanja muče bh. građane. Jedno od njih je političko, ko će Srebrenicu voditi u naredne 4 godine, predstavnik Bošnjaka ili neko ko negira dokazani i presuđeni genocid.  Prema riječima Srebreničanke koja je bila politički angažvana u Srebrenici 16 godina Kadefe Muhić, od izuzetne je važnosti da na čelu Srebrenice bude Bošnjak jer bi se na taj način smanjile nacionalističke tenzije i incidenti.

Bošnjaci, povratnici u Srebrenicu još uvijek žive u strahu u ovom gradu. Srebreničani smatraju da je za pomirenje neophodno priznanje genocida i odavanje poštovanja žrtvama. Osim toga, za budućnost je važan ekonomsko-privredni prosperitet.

“Spremni da djelujemo zajednički, u borbi protiv nacionalističkih politika, politika segregacije i diskriminacije, ali i svakog oblika djelovanja koje ugrožava drugog i drugačijeg po osnovu etničke ili vjerske pripadnosti“, stoji u Deklaraciji koju je potpisao Probosanski blok, saglasan da za načelnika Opštine Srebrenica na predstojećim lokalnim izborima, koji će se održati ove godine, imaju zajedničkog kandidata, Aliju Tabakovića.