Zatvoren 47.Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ u Gradačcu

47.Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ u Gradačcu zatvoren je danas oko 15 sati, nakon komercijalnih susreta i prezentacija. Pandemija koronavirusa nije zaustavila organizatore da, nastave tradiciju. Iz opravdanih razloga, ovogodišnja posjeta je umanjena. Unatoč svemu, u znaku je poslovnih pobjeda.

Posljednja četiri dana Gradačačkog sajma, 150 izlagača predstavili su svoje prehrambene i druge proizvode i usluge, sticali poznanstva i ostvarivali poslovne dogovore. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ u Gradačcu otvoren je u utorak uz prisustvo brojnih zvaničnika. Unatoč pandemiji koronavirusa, organizatori Sajma ističu kako su zadovolji postignutim učinkom. Kako navode, cilj je ostvaren, tradicija nije prekinuta.

Sve se odvijalo kao i prethodnih godina, uz dodatne mjere predostrožnosti, dalje navodi direktor Sajma. Zdravlje svih učesnika i posjetitelja, na prvom je mjestu. Upravo iz tih razloga, ove godine nije održana tradicionalna Plava noć.

Posjeta ovogodišnjeg Sajma je umanjena, što je i očekivano. Ipak, i ova godina u znaku je poslovnih pobjeda.

„Sajam šljive“ u Gradačcu pokazao je da BiH nema entitetskih granica kada je u pitanju ekonomija, poljoprivreda i obrtništvo, što njenim stanovnicima  život znači. Osim podsticaja za proizvodnju poljoprivrednicima je potrebna zaštita minimalnih cijena otkupa i osiguranje tržišta na koje bi plasirali svoje proizvode, a ovakvi sajmovi su prilika za poboljšanja i u tom segmentu. Sve u svemu, cilj je ostvaren, nastavljena je tradicija, a sa Gradačačkog sajma poručeno, domaće je najbolje.