Završne pripreme za 45. Sajam šljive u Gradačcu

U firmi Gradačački sajam vrše se završne pripreme za početak 45. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive koji će se održati od 29.08. do 01.09.2018. godine. Postavljaju se štandovi i uređuju izložbeni prostori.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu vrši se analiza kvaliteta prijavljenih prozvoda za dodjelu sajamskih medalja. Danas je (subota) na Poljoprivrednom gazinstvu “Krušik” u Skugriću Donjem počelo ocjenjivanje kvaliteta žestokih pića i rakija a najbolje će trećeg dana Sajma šljive biti nagrađene medaljama.

– U godini kada obilježavamo jubilej 50 godina postojanja ove sajamske manifestacije očekujemo dolazak 320 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Ove godine ćemo među izlagačima imati domaću firmu iz Gračanice koja će prezentovati sisteme za navodnjavanje te firme iz Zagreba i Šida koje se bave prozvodnjom ambalaže za voće i povrće. Na sjamu će biti predstavnici poljoprivrednih i proizvođačkih zadruga i otkupljivači voća i povrća, ističe Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Na 45. Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu predstavit će se dugogodišnji prijatelj ove manifestacije Petrokemija iz Kutine koja takođe obilježava jubilej 50 godina postojanja. Partner sajma je Grad Zagreb i Obrtnička komora koja će se predstaviti sa 11 firmi. Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo će se predstaviti sa 15 firmi a kolektivne izložbene štandove imat će i firme iz Posavskog kantona/Županije posavske i općine Srebrenik te članovi Udruženja poljoprivrednika Bosne i Hercegovine i FBiH.

– Vjerujemo da će učesnici i posjetioci biti zadovoljni sajamskom ponudom koju i ove godine prate brojni stučni i naučni sadržaji. Po prvi puta biće organizovan i međunarodni sajam pčelarstva, najavljuje direktor Šabanović.

Sajamske dane će pratiti bogat kulturno zabavni program a za goste, izlagače i posjetioce će biti organizovana i tradicionalna “Plava noć”.

Oficijelni sponzor: Petrokemija Kutina.
Generalni sponzor: Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo.
Partner sajma: Grad Zagreb.
Sponzori: Adriatic osiguranje d.d., Lactalis BH, NLB banka, Turistička zajednica TK.