Zemljores jačine osam stepeni potresao Meksiko, upozorenje na cunami

– Najmanje pet osoba je poginulo u Meksiku nakon jutrošnjeg zemljotresa od 8,1 po Rchteru, koji je zabilježen u vodama južno od Meksika

MEKSIKO (AA) – Najmanje pet osoba je poginulo u Meksiku nakon jutrošnjeg zemljotresa od 8,1 po Richteru, koji je zabilježen u vodama južno od Meksika. Usljed toga formiran je cunami visok metar, javlja Anadolu Agency (AA).

Guverner Chiapasa Manuel Velasco je medijima kazao kako je zemljotres trajao minutu, te da su u gradu San Cristobalu pogniule najmanje tri osobe.

Velasco je dodao kako su nakon zemljatresa na bolnicama, kućama, školama i drugim stambenim objektima u Chiapasu nastale pukotine. U San Cristobalu je znatno oštećen jedan trgovački centar.

Guverner jugozapadne pokrajine Tabasco Arturu Nunez potvrdio je da je usljed zemljotresa u ovoj pokrajini poginulo jedno dijete tako što je ostalo zatrpano ispod ruševina. Dodao je da je još jedna beba umra u bolnici, nakon što je usljed zemljtresa nestalo struje.

Iz Američkog geološkog zavoda (USGS) potvrđeno je da je epicentar zemljotresa zabilježen u moru, 123 kilometra jugozapadno od južnog meksičkog grada Pijijiapan. Iako je ranije objavljeno da je zemljotres zabilježen na dubini od 33 kilometra, navedeno je kako je do zemljotresa došlo na dubini od 69,7 kilometara.

Američki Pacifički centar za upozoravanje na cunami objavio je da se cunami može očekivati u regiji koja obuhvata Meksiko, Honduras, Ekvador, Guatemalu, Nikaragvu i Panamu. Navedeno je također, kako je već formiran cunami visok metar.

 

Pročitajte...