Zlatni septembar: Obilježavanje mjeseca svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona „PIPOL“, u sklopu projekta „Svjetlo nakon mRAKa“ čiji je generalni pokrovitelj Grad Tuzla, tokom mjeseca septembra realiovati će kampanju „Zlatni septebar/Gold septembar“ s ciljem obilježavanja mjeseca svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu.

U svijetu i u BiH, u kalendaru međunarodnih značajnih datuma, mjesec septembar posvećen je podizanju svijesti o djeci i mladima oboljelim od raka, njihovim potrebama i problemima, načinu ophođenja prema djeci i mladima oboljelim od raka, važnostiredovnih zdravstvenih pregleda i brige o zaštiti i očuvanju zdravlja, edukaciji stanovništva o ranim simptomima bolesti, prevenciji, potrebi vođenja zdravih stilova života  kako bi se umanjili rizici koji ogu dovesti do pojave malignih oboljenja u dječijem dobu.

Prva aktivnostsa kojom je Udruženje „PIPOL“ počelo kampanju „Zlatni septembar/Gold september“ je edukativno-nagradni  on line kviz „Znanjem protiv raka“ namijenjen školarcima, mladima, roditeljima i nastavnicima, s ciljem da znanje postane prvi „lijek“ u borbi protiv raka u dječijem dobu.

Prvi dan mjeseca septembra Udruženje „PIPOL“ organizovalo je i jednodnevni društveni događaj za djecu i mlade oboljele i izliječene od raka, i članove njihovih porodica, u okviru kojeg su organizovani brojni edukativno-zabavni sadržaji.

Pobjednice i pobjednici, heroine i heroji Udruženja oblikovali su „živu ljudsku vrpcu“ i pustili zlatne balone u zrak,  u znak podrške mališanima i mladima koji se nalaze na bolničkom liječenju, u znak divljenja prema djeci i mladima koji su pobijedili rak, a posebno u znak sjećanja  na sve prerano preminule mališane čije je djetinjstvo prekinuo rak.

Posebne emocije prisutnih izazvao je trenutak kada su svojim suborcima iz bolesničke sobe, onima koji će ovu godinu umjesto u školi provesti u bolnici poručili: „Čuvamo vam mjesto u školskoj klupi“.

I u narednom periodu  Udruženje „PIPOL“ će realizovati brojne aktivnosti u svim općinama i gradovima Tuzlanskog kantona s ciljem obilježavanja mjeseca svjesnosti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu.

Pročitajte...