Zvizdić i Bulc o saobraćajnim projektima značajnim za razvoj BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa evropskom komesarkom za transport Violetom Bulc o saobraćajnim projektima značajnim za razvoj Bosne i Hercegovine i o realiziranju reformskih mjera u oblasti transporta.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za povezivanje saobraćajnom mrežom cijelokupnog regiona zapadnog Balkana i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu. Istaknuo je da saobraćaj predstavlja jednu od najvažnijih oblasti saradnje Evropske unije i zapadnog Balkana i naglasio da povezivanje ima veliki značaj u jačanju stabilnosti i napretka regiona.

Predsjedavajući Zvizdić i komesarka Bulc su razgovarali i o korištenju željeznica kao okolišno najprihvatljivijeg i sigurnog načina prijevoza, kako u teretnom, tako i u putničkom smislu. Govoreći o sigurnosti putnika na cestama i smanjenju broja poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama, predsjedavajući Zvizdić je rekao da se već osjete pozitivni aspekti Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i da je u daljnjem unapređenju tog segmenta neophodna stručna i tehnička pomoć.

Sastanku je prisustvovao šef Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.