Zvizdić i Hagelberg istakli značaj daljnjih aktivnosti BiH ka integracijama u EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas s ambasadorom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Andersom Hagelbergom o aktuelnim političko-ekonomskim prilikama u državi, s posebnim akcentom na reformske procese i ispunjavanje uslova za članstvo u Evropskoj uniji i NATO paktu.

Zvizdić se zahvalio građanima i Vladi  Švedske na ogromnoj podršci koju su pružili Bosancima i Hercegovcima u vrijeme agresije i nakon toga.

On je informisao Hagelberga o ciljevima Vijeća ministara BiH i stepenu realizacije odgovora na Upitnik koji je Bosna i Hercegovina dobila od Evropske komisije. Istaknuli su značaj daljnjih aktivnosti BiH ka integracijama u Evropsku uniju, kao i interes za nastavak zajedničke saradnje dviju država.

Zvizdić i Hagelberg su razgovarali i o značaju zaštite okoliša i saglasili se da je zagađenje zraka jedno od najvećih problema kojem treba posvetiti veću pažnju. Izrazili su mišljenje da je u ovom segment moguće učiniti mnogo više kako bi se stanovnici zaštitili i više informirali o zagađenju  i njegovoj štetnosti, u skladu s evropskim standardima.

Obostrano su iskazali spremnost za nastavak saradnje i za zajedničke i ujedinjene napore, kako bi se ponalazila rješenja koja bi osigurala društvo s održivom zaštitom okoliša u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz VMBiH.

Pročitajte...