Zvizdić: Nadam se da ćemo odgovoriti i na tri posto preostalih pitanja iz Upitnika EK

– BiH je već izgubila mnogo vremena u periodu od 2008. do 2015. godine. U tom periodu sve zemlje u susjedstvu su napravile korak koji mi sada radimo, kazao je Zvizdić

SARAJEVO (AA) – Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), nakon povratka iz Brisela, gdje se sastao sa zvaničnicima Evropske unije i premijerima zemalja Zapadnog Balkana, naglasio je da se nada kako će na sutrašnjem Kolegiju za evropske integracije biti riješeno i preostalih tri posto iz Upitnika Evropske komisije, kako bi on početkom 2018. godine mogao ući u proceduru prevođenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zvizdić je istakao da optimizam bazira na tome da u posljednja četiri mjeseca mehanizam koordinacije i sva njegova tijela funkcionišu u punom kapacitetu.

“Ne želim da vjerujem da možemo biti toliko neodgovorni da imamo riješeno 3.200 pitanja i da preostala mogu biti kamen spoticanja. Jako puno tema smo imali na radnoj večeri i svi smo dali podršku jedni drugima. Svi žele da Zapadni Balkan bude prostor Evropske unije, a najbolje bi bilo kada bi svi to mogli uraditi istovremeno,. No, to će biti usklađeno s dinamikom realizacije obaveza. Neki drugi model, kao što se u medijima navodilo, nije ni spomenut”, kazao je Zvizdić i nastavio:

“BiH je već izgubila mnogo vremena u periodu od 2008. do 2015. godine. U tom periodu sve zemlje u susjedstvu su napravile korak koji mi sada radimo. Svih tih godina BiH je bila bez napretka i zaista smo bez razloga izgubili puno vremena zbog stalnih političkih prepucavanja i vraćanja u prošlost. Umjesto što glorificiramo presuđene ratne zločince, ne priznajemo presuđene genocide, sve to trebamo završiti u skladu s istinom i okrenuti se budućnosti, a to je Evropska unija. Mogli smo sve to završiti davno, ali nažalost nismo. Sada pokušavamo da sustignemo dinamiku i riješimo period blamaže BiH unutar EU, kada se nismo ni spominjali. Ovo Vijeće ministara je pokrenulo te aktivnosti i bili smo generatori evropskih integracija u BiH, uprkos svim političkim blokadama na koje nailazimo. Trebamo se iskreno opredijeliti na evropske integracije i na put ka Evropskoj uniji, jer je to put ka miru, sigurnosti, dobrom životnom standaru i boljitku za sve građane BiH.”

Potom se predsjedavajući Vijeća ministara BiH okrenuo sutrašnjoj sjednici Kolegija za evropske integracije.

“Ne želim da vjerujem da možemo biti neodgovorni, na način da imamo verificirano i dogovoreno 3.230 pitanja, a da ih recimo deset bude kamen spoticanja i da to ne uspijemo uraditi u narednih deset dana. Kolegij za evropske integracije je sutra i o tome ćemo detaljni govoriti i ona pitanja koja se sutra ne odgovore svakako ćete znati iz kojih su oblasti i ko je bio nadležan za njih. Evropska unija čeka da dostavimo odgovore na pitanja, da dobijemo kandidatski status i da pokušamo uhvatiti ritam zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Zvizdić i dodao:

“Pozivam sve da pokažemo odgovornost prema građanima BiH i budućim generacijama i da te ideje o potrebi neke vidljivosti ili stalne sumnje da neko nekom želi preuzeti nadležnost nikada nije bila opcija Vijeća ministara BiH. Sve što se o tome priča je u sferi potpuno paušalnih procjena. Očekujem da ćemo to završiti, a moj optimizam baziram na činjenici da u zadnja četiri mjeseca sva tijela mehanizma  koordinacije funkcionišu u punom kapacitetu.”

Dodao je i da odgovori na Upitnik nisu novi Ustav BiH, niti novi zakoni, nego da oni Evropskoj uniji prezentuju realno stanje u BiH.

Predsjedavajući VM BiH je kazao i da se na bilateralnom sastanku sa Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, razgovaralo o svim aktuelnim situaciji u BiH i fazama realizacije pojedinih aktivnosti koje su usko vezane za evropske integracije, prije svega o stepenu realizacije Reformske agende, za koju kaže, da je na nivou institucija BiH realizovano dvije trećine obaveza.

Naglasio je da je siguran da će Reformsku agendu, zajedno s entitetskim vladama realizovati tokom sljedeće godine. Zvizdić je rekao i da je upoznao Mogherini s pozitivnim ekonomskim parametrima BiH, s tim da je Vijeće ministara usvojilo budžet bh. institucija za sljedeću godinu, o usvajanju seta zakona o akcizama, te da bh. vlasti u ovom trenutku imaju namjeru da idu ka usvajanju tri strategije: reforme javne uprave, poljoprivrede i ruralnog razvoja i energetike.

Također je naglasio da je pohvalno govorio o BiH kada je riječ o sigurnosnoj situaciji, jer tokom 2016. i 2017. godine nije zabilježen niti jedan odlazak bh. državljana na strana ratišta, bilo da je riječ o Siriji ili Ukrajini.

Zvizdić se jučer u Briselu sastao sa Mogherini. Tom prilikom razgovarali su o situaciji u BiH i o najnovijim dešavanjima na njenom evropskom putu. Mogherini je iskoristila priliku i čestitala na usvajanju seta zakona o akcizama kao bitnom koraku ekonomskog razvoja BiH.

Potom se Mogherini na neformalnoj večeri sastala s premijerima država Zapadnog Balkana. Razgovarano je o dešavanjima u regiji i perspektivama za narednu godinu, a sastanku su osim Zvizdića prisustvovali premijeri Albanije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Pročitajte...