Brčanska SDA ostvarila najbolji izborni rezultat u posljednjih 30 godina

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, građani Brčkog za pobjedničku stranku su izabrali Stranku demokratske akcije (SDA). Iz ove stranke poručuju da su u nedjelju napravili najbolji izborni rezultat u posljednjih 30 godina, što im daje mogućnost da predlože kandidata za gradonačelnika.

Nakon što je Centralna izborna komisija obradila 104 biračka mjesta od njih ukupno 140, iz izvještaja je vidljivo da je SDA pobjednička stranka u Brčkom. Trenutni izvještaj pokazuje da je ova stranka najvjerovatnije osvojila šest mandata.

– Tendencija rasta ili povećanje povjerenja kojeg stranka ima od strane građana Brčko distrikta je u uzlaznoj putanji i bez obzira na sve pokušaje slabljenja stranke od strane svih političkih konkurenata, naročito onih koji pretenduju na bošnjačko biračko tijelo, to nije urodilo plodom. Stranka je osvojila skoro 6.000 glasova, što će u konačnici vjerovatno biti šest mandata. To je do sada najbolji rezultat i s punim pravom smo istakli već u ovom trenutku kandidaturu za gradonačelnika, kazao nam je Esed Kadrić, predsjednik SDA Brčko distrikta.

Uz sve izazove sa kojima su se suočavali u distriktu, iz SDA stava su da je u Brčkom dan izbora prošao na dostojanstven način. Naš sagovornik ističe da postoje pokušaji da se vlast formira bez SDA, ali da do toga neće doći.

– Naš rezultat je učinio da smo mi nezaobilazan politički faktor u ovoj lokalnoj zajednici, jako važnoj lokalnoj zajednici. Brčko distrikt je važan za BiH, ustavna je kategorija, i u tom smislu je jako važno da stranka SDA delegira gradonačelnika zbog svih odnosa koji jesu prisutni u ovoj zemlji, dodao je Kadrić.

Predsjednik brčanske SDA ističe da bi bilo važno do kraja decembra završiti cjelokupan izborni proces koji se veže za formiranje Vlade Brčko distrikta i imenovanje gradonačelnika, kako bi se pristupilo izradi budžeta za 2021. godinu, te dobrih i kvalitetnih programa za rješavanje nagomilanih problema.

– Posebno moramo osnažiti sektor zdravstva i vidjeti kakve su naše finansijske mogućnosti da djelujemo u tom smislu još više i da se lakše nosimo sa izazovom pamdemije. Naravno bit će posla i u drugim oblastima. Treba mnogo raditi na velikim krupnim javnim investicijama i treba pokušati u zakonskom smislu dodatno određene propise u Brčkom pojednostaviti kako bismo učinili Brčko još više atraktivnijim za eventualna ulaganja, naglasio je predsjednik Kadrić.

Prema trenutnim nepotpunim podacima Centralne izborne komisije BiH, nakon SDA po broju glasova u Brčkom je SNSD-DEMOS, Socijalistička partija, HDZ BiH, SBB.

(RTVTK)

Pročitajte...