Koji su to najveći problemi sa kojima se suočava Brčko distrikt BiH, i na kojim principima funkcioniše vladajuća koalicija?

Vlada Brčko distrikta BiH imenova je 31. decembra, a sutra ističe rok za podnošenje veta na nekog od članova Vlade. Najvažniji zadatak koji predstoji je priprema i usvajanje budžeta za 2021. godinu. Poseban akcenat stavljen je osnaživanje zdravstvenog sektora i traženje mogućnosti kako pomoći privredu grada na Savi. Koji su to najveći problemi sa kojima se suočava Brčko distrikt BiH, i na kojim principima funkcioniše vladajuća koalicija pitali smo gradonačelnika Eseda Kadrića.

Novinarka: Devleta Brkić

Pred novim gradonačelnikom i novom Vladom Brčko distrikta BiH su izrade i izmjene više zakona i regulacionih planova s ciljem pokretanja privrede i razvoja grada, zatim reforma javne uprave, uspostava ureda za prevenciju i suzbijanje korupcije, te izrada strožijeg zakona o sukobu interesa. S ciljem što efikasnijeg ispunjavanja postavljenih ciljeva vladajuća koalicija usaglasila je Platformu djelovanja za period 2020.-2024. koja obuhvata ….

– Razvoj infrastrukture, reforma javne uprave i jedan proaktivniji pristup potencijalnim investitorima da konačno krenemo u neka kvalitetnija ulaganja i da krenemo otvarati radna mjesta u ovoj zajednici. Mi imamo jako dobre i izdašne socijalne programe. Međutim, ako nećemo osigurati i vlastite prihode prateći ove odnose u BiH po pitanju PDV-a. Zašto bismo bili ovisni isključivo o PDV-u? Ne smijemo sebe dovesti u poziciju da ukoliko značajnije padnu prihodi od indirektnih poreza, da dođe do urušavanja finansijske stabilnosti Brčko distrikta BiH, kazao je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Najveći problem s kojim se trenutno suočava Brčko distrikt BiH jesu posljedice koje je ostavila pandemija koronavirusa na zdravstveni sektor i privredu ovog Grada. Do sada je već uloženo 5,5 miliona maraka na jačanje zdravstvenog sistema. Na početku pandemije, kaže nam Kadrić, testiranja građana na COVID-19 vršena su u Tuzli i Sarajevu.

– Opremili smo vlastiti laboratorij, uložili mnogo novca. Negdje oko 8,5 miliona maraka uložili smo za pomoć privredi, za one kojima je naredbom kriznog štaba bio zabranjen rad. Tako da smo do sada potrošili 15,5 miliona maraka u borbu protiv ove pandemije po raznim osnovama i time ćemo se nažalost nastaviti baviti. Ali moramo krenuti i u neke druge aktivnosti kako bismo podizali ovu zajednicu, dodao je Kadrić.

Gradonačelnik Kadrić smatra da je Brčko distrikt BiH i dalje neophodna podrška supervizora, jer još uvijek ima važnu savjetodavnu, ali i ulogu zastupanja pozicije Distrikta kao zasebne administrativne jedinice u BiH.

– Dokle god je ovakvo uređenje u BiH mislim da status Distrikta treba biti ovakav kakav jeste, a to je bitno zbog ukupnih odnosa u BiH. Da li će dolaziti do nekih reformi, nije na nama da procjenjujemo iz pozicijen lokalne politike. Ali je jako važno da sadašnja supervizija u statusu kakvom jeste ostane do momenta do kada se ne bi nešto drugačije odlučilo generalno o uređenju BiH. Tako da pozicija Brčko distrikta BiH u političkom smislu je ovakva kakva jeste, obzirom da je BD BiH 2009. godine situirano u Ustav BiH, naglasio je Kadrić.

Brčko distrikt BiH danas je zasebna i od entiteta neovisna administrativno-politička zajednica pod direktnim suverenitetom institucija BiH. Brčko je danas zajednica u kojoj Bošnjaci, Hrvati i Srbi imaju suštinsku ravnopravnost, u kojoj svi učenici idu u isti razred, govore svojim maternjim jezikom, u kojoj zapošljavanje u institucijama odražava strukturu stanovništva. Brčko poručuje naš sagovornik, danas predstavlja istinsku paradigmu civiliziranog zajedničkog življenja.

(RTVTK)

Pročitajte...