BZK Preporod promocijom zbornika poezije “U mreži stih” dao podršku pjesnikinjama iz regiona

Tuzlanskoj publici je u organizaciji BZK “Preporod” Tuzla predstavljena knjiga “U mreži stih” koja sadrži izbor poezije pjesnikinja iz zemalja regiona. Urednik zbornika Tim Lemac smatra da je riječ o projektu koji je nastao iz dva razloga.

– Jedan je osvješćivanje ženskog pjesništva kao važnog konstitutivnog faktora gradnje pjesničkih poetika u kanonima nacionalnih književnosti regiona koji je u mnogočemu povijesno obilježen kao patrijarhalan i mizogin. Drugi je naglašavanje važnosti kulturnih i književnih veza u regionu koji postaje sve aktualniji zbog političkih prilika i zajedničkog kulturnog naslijeđa – kaže Lemac o zborniku “U mreži stih”.

Shura Dumanić iz IK “Shura publikacije” navodi da je prvobitna ideja bila da se u zbornik uvrste manje poznata imena. Međutim ova knjiga donosi uporedo i radove nekih već afirmisanih autorica. Ideja je da se nastavi s radom i pripremi novi zbornik. A imajući u vidu sve veći broj novih imena, mlađih i kvalitetnih pjesnikinja, moguće je i više njih. Kako saznajemo, treća knjiga trebala bi obuhvatiti autorice sa cijelog Balkana.

– U mreži stih, dakle, znači u isto vrijeme i – Umreži stih. Stihovi su to u kojima se prepoznajemo, dodirujemo iste teme, iste boli i iste čežnje. Stoga je naša namjera da zbornik bude medij oko kojega ćemo u bliskoj budućnosti moći organizirati susrete, razgovore, diskusije i druženja raznih vrsta – zaključila je Dumanić.

Projekt je dobio podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske za međunarodnu suradnju. Zbornik je do sada bio promovisan u Banjoj Luci, Zagrebu, Rijeci i Beogradu. Nakon Tuzle, zbornik poezije će biti predstavljen u Ljubljani.

Pročitajte...