Delegacija BiH u Bruxellesu na sastanku sa Sjevernoatlantskim vijećem

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, susrela se danas u Bruxellesu sa Sjevernoatlantskim vijećem na nivou stalnih predstavnika.

U delegaciji su, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i šef Misije BiH pri NATO-u Almir Džuvo.

Sastanku su prisustvovali i savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Igor Planinić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Selmo Cikotić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Zoran Đerić, vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožlјak i zamjenica šefa Misije BiH pri NATO-u Gordana Tomić-Makulјević.

Predsjedavajući Ivanić informisao je učesnike sastanka o trenutnoj situaciji u sektoru odbrane u BiH, u prvom redu o nedavnom usvajanju dokumenta „Pregled odbrane“.

Dokument „Pregled odbrane“ je, nakon višegodišnjeg zastoja, usvojen u Predsjedništvu BiH, a njime je utvrđeno smanjenje broja lokacija i broja pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i planovi za njihovu dalјnju modernizaciju.

Govoreći o značaju aktivacije MAP-a za BiH (Akcioni plan za članstvo), predsjedavajući Ivanić je naglasio da je riječ o pitanju oko koga postoji saglasnost političkih predstavnika sve tri etničke grupe, kako iz vlasti, tako i iz opozicije.

Tokom sastanka bilo je riječi i o aktuelnom statusu knjiženja perspektivne vojne imovine, koje predstavlјa preduslov za aktivaciju MAP-a.

Naglašeno je da su napravlјeni i značajni pomaci u vezi sa pitanjem rješavanja viškova naoružanja i vojne opreme, bilo kroz uništavanje ili odgovarajuće donacije.

Važan segment djelovanja Oružanih snaga BiH predstavlјa i učešće u međunarodnim mirovnim misijama. Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je na posjetu pripadnicima OSBiH koji učestvuju u mirovnoj misiji u Avganistanu, odakle nosi veoma pozitivne utiske. Predsjedavajući Ivanić je rekao da BiH može da bude ponosna na doprinos koji pripadnici OSBiH pružaju u očuvanju mira i bezbjednosti u toj zemlјi, kao i na profesionalnost i odgovornost kojom obavlјaju svoje zadatke.

Ivanić je također odgovarao na brojna pitanja ambasadora zemalјa članica u vezi sa stanjem u sektoru odbrane, sigurnošću, općim političkim prilikama i regionalnoj saradnji.

Delegacija BiH razgovarala je i sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a Roseom Gottemoeller, te obišla sjedište Misije BiH pri NATO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nastavlјa radnu posjetu Bruxellesu. Za sutra je planiran sastanak sa članovima Grupe prijatelјa BiH Evropskog parlamenta. Sastanku će prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Ivanić sutra će razgovarati i sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Christanom Danom Predom, kao i sa predsjednikom Evropske narodne partije Josephom Daulom, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pročitajte...