Namjenska industrija BIH bliži se maksimumu, potrebna ulaganja države

Namjenska proizvodnja BiH koncentrisana je na proizvodnju municije. Kao i obično  ova kategorija bilježi najveće učešće u izvozu od 73,4 posto, a potom slijedi izvoz eksploziva sa učešćem od 14,6 posto. Značajne rezultate u plasmanu na strana tržišta u  prvih 6 mjeseci je ostvarila upravo namjenska industrija.

Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine, kada je Bosna i Hercegovina najviše izvozila u Egipat – 32 posto, zatim u Saudijsku Arabiju 20 posto i Tursku 11,2 posto, ove godine je u prvih šest mjeseci namjenska industrija je izvozila u Sjedinjene Američke Države – 30 posto, zatim u Egipat 21,77 posto te Češku devet posto. Ostala značajna tržišta su Njemačka, Slovenija, Afganistan, Srbija, Švicarska, Kuvajt, Alžir i Bangladeš, istakli su iz Vanjskotrgovinske komore.

Poredeći podatke, ova godina za namjensku industriju Bosne i Hercegovine biće jednako uspješna kao i predpandemijska, rekordna 2019.

Uprkos dobrim poslovnim rezultatima ovaj sektor privrede približava se svom maksimumu, nakon kojeg će, bez ozbiljnog ulaganja, modernizacije i razvoja naučno-istraživačkih projekata, biti nemoguće omogućiti dalje napredovanje i stabilan ekonomski razvoj ovog sektora.

Namjenska industrija BiH mogla bi ostati bez milionski vrijednog izvoza oružja u Afganistan, smatraju stručnjaci.  Ipak mišljenja su različita, pa su tako neki u svojim prognozama potpuno sigurni da naše fabrike naoružanja i municije mogu da zaborave na tržište Afganistana. Drugi su, pak, nešto suzdržaniji, ali kažu da su sve opcije otvorene, uključujući i onu koja nije nimalo ohrabrujuća za bh. namjensku industriju.