Nastavljen trend ohrabrujućih vijesti: TK dvanaest dana bez novozaraženih korona virusom

Nema novozaraženih u Tuzlanskome kantonu. Povećan je i broj oporavljenih. Mjere u cilju suzbijanja COVIDA 19, u skladu sa uputama Federalnog kriznog štaba, polako se popuštaju. Sve su ove vijesti koje građane već dvanaest  dana čine optimističnim. Od početka pandemije na ovom prostoru pa do danas testirana su ukupno 3.254 uzorka. Broj aktivno zaraženih u kantonu je devet. Nakon testirana 172 uzorka u protekla 24 sata –  svi rezultati su negativni.

“Broj otpušenih iz bolnice je 26, broj opravljenih iz kućne izolacije je 46, imamo i jedan promještaj u drugi kantonu zbog nastavka liječenja. Dva su smrtna ishoda. Jedna osoba se trenutno nalazi na UKC-u Tuzla zbog liječenja, u kućnoj izolaciji je osam osoba”, istakla je Dajana Čolić, predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK.

U dobre vijesti spada i smanjenje broja klastera na ovome područuju. Trenutno su tri aktivna. Klaster  Tuzla i klaster UKC-a više ne postoje.

“U klasteru MIB su 4 pozitivna, klaster Srebrenik broji 2 pozitivna, a klaster Sapna tri”, pojasnila je ministrica Čolić. 

Na području TK formirana su tri karantina. U njima trenutno boravi 279 osoba. Karantin je završio za njih 139 i oni su otpušteni tokom proteklih dana, navela je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK – Dajana Čolić.

 

 

Pročitajte...