Obilježeno dvadeset godina postojanja časopisa “Misak”

U Behram-begovoj medresi u Tuzli održana je prigodna svečanost povodom dvadesete godišnjice časopisa Misak. Riječ je u školskom listu u kojem pišu i kojeg uređuju učenici Medrese. Do sada je izašlo više od 80 brojeva. Njegovo ime, Misak je arapska riječ i znači obavezu, ugovor i zavjet.

Daleke, 1997. godine, u tuzlanskoj Behram-begovoj medresi, rodila se ideja za pokretanje učeničkog lista.  Sa simboličnom naslovnicom, na kojoj je dominirao portal srušene zgrade Medrese na skveru, 23. maja, iz štampe je izašao list „Misak“ kojeg do danas uređuju učenici ove škole. Oni ovdje stiču svoja prva novinarska, fotografska, snimateljska, dizajnerska i menadžerska iskustva zbog čega ovaj list, u medresi smatraju važnom vannastavnom aktivnošću.

  • Učenički list je poligon za učenike, za vježbu svih tih umijeća. Učenici ovdje ustvari oštre svoja pera u tom srednjoškolskom dobu i to je nešto čime mi možemo biti zadovoljni u Behram-begovoj medresi u ovih 20. godina. A druga značajka je to da se sa više sigurnosti izlazi u javnost u medijski prostor naše zemlje, rekao nam je direktor medrese, Ahmed ef. Hatunić.

Rad u Misaku je uticao na kasniji rad svih njegovih bivših novinara i urednika. Oni smatraju da je on zapravo jedna stranica na putu njihovog saznanja. Ono, čemu će stremiti u budućnosti jeste izlazak časopisa u virtuelni svijet i formiranje njegovog izdanja na internetu.

Pročitajte...