Radnici GIKIL-a održali protestno okupljanje ispred zgrade uprave

Radnici GIKIL-a danas su održali protestno okupljanje ispred zgarde uprave, kako bi izvršili pritisak za rješavanje problema. Navode da idu u radikalni potez ukoliko ne dobiju okolinsku dozvolu za dalji rad i šest toplih obroka koliko im se duguje. Rok za ispunjavanje obaveze po sporazumu je do kraja novembra ove godine, ali sindikat je uvjerenja da ga uprava neće moći ispuniti zbog činjenice da se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji.

Novinarka: Devleta Brkić

– Danas smo ovaj skup napravili jer se približava vrijeme koje su dužni po sporazumu da ispoštuju. Jednostvano ima tu nagomilanih problema, što se ništa ne ulaže, jednostvano GIKIL se nalazi u jednoj zaprepašćujućoj situaciji. Mnoge stvari su se godinama nagomilavale, i sada dolazi do toga da radnici ispaštaju, kazao je predsjednik Sindikata GIKIL-a Nurdin Đuzić.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih su radnici Global ispat koksne industrije Lukavac jutros održali mirno okupljanje ispred zgrade uprave. Brojni nagomilani problemi guše ovu lukavačku kompaniju, a dugogodišnji nemarni odnos strateškog partnera rezultirao je i neizdavanjem okolinske dozvole. Radnicima se duguje šest toplih obroka, a situacija je dodatno usložnjena podnošenjem zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole za zatvaranje pogona i postrojenja GIKIL-a.

Kasim Imamović u GIKIL-u radi već 34 godine. Ističe da ova kompanija ima budućnost, te da radnici neće dozvoliti njeno zatvaranje.

– Mi kao radnici vidimo budućnost. Ova fabrika mora da radi, ova fabrika mora da opstane. Nema te sile koja će doći da je zatvori. Radnička prava se moraju ovdje poštovati, i ova fabrika će da radi i dalje. Niko neće moći ovu fabriku da zaustavi. Dok je nas radnika ona će da radi, istakao je Imamović.

Sindikat GIKIL-a pismom se obratio Vladi Tuzlanskog kantona, a od Kantonalne skupštine očekuju i sazivanje tematske sjednice, na kojoj bi se raspravljalo o stanju u ovoj lukavačkoj kompaniji. Iz Vlade TK poručili su da oni nemaju ingerencije u ovoj kompaniji, koja je nastala spajanjem Koksno-hemijskog kombinata (KHK) Lukavac i strateškog partnera.

– Mi smo imali jedan sastanak u zadnjih desetak dana sa Sindikatom, i sa Upravom društva. Ja moram napomenuti da Vlada TK nema nikakve ingerencije i ovlasti nad privrednim društvom koji se zove GIKIL. Vi znate da je stečaj ispred KHK koji je uveden kao suosnivač GIKIL-a. Sve ingerencije nakon uvođenja stečaja po Zakonu o privrednim društvima FBiH sa vlasnika prelaze na stečajnog upravnika i stečajnog sudiju. Tako da su nama kao Vladi, kada je u pitanju GIKIL, ruke svezane, kazao je Asmir Hasić, ministar privrede u Vladi TK.

U Vladi TK trenutno ne raspolažu informacijom da se pojavio konkretan strateški partner koji bi GIKIL-u predstavljao finansijsku injekciju za oporavak. Nezvanično, zainteresiranost za ostvarivanje kontakta pokazao je Pramod Mittal, osumnjičeni za višemilionski kriminal u ovoj kompaniji.

(RTVTK)