RMU Banovići: U probni rad pušten transportni sistem na PK Turija

U povodu Dana rudara na površinskom kopu Turija u Rudniku mrkog uglja Banovići u probni rad je pušten transportni sistem čija je vrijednost 51 milion KM. Održana je i Svečana sjednica na kojoj su sumirani poslovni rezultati ovog Rudnika, koji je ostavario dobit od 2 miliona KM. Ostavarena je i planirana proizvodnja uglja.

Smail Husić kao rudarski tehničar na PK Turija radi već 35 godina. Nekada se teško radilo, dok je sada sve savremeno u Rudniku, kaže. Dodaje i da RMU Banovići nije slučajno najbolji rudnik u državi. To je zato što se mnogo ulaže u mehanizaciju. Posebno je sretan zbog novog transportnog sistema za otkrivku. Kaže da će olakšati rad te donijeti uštede Rudniku.
– Ovo je nešto novo u našem Rudniku…Transportni sitem za otkrivku, koji je dužine skoro 4 kilometra, gdje imamo 4 presipa, gdje će biti vezni transporter koji u maju treba da dođe dodaje Husić.

Drobilično postrojenje sa dvije drobilice i kompletnim transportnim sistemom za RMU Banovići izgradio je TTU Energetik. Olakašat će transport jalovinske mase sa PK Turija prema karateru PK Čubrić. Tako će sa 500 hiljada tona separisanog uglja, proizvodnja biti udvostručena. Prizvodnja otkrivke bi sa 6 miliona trebala porasti na 10 miliona kubnih metara. Sistem je u probni rad pustio Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.
– Ovo što vidite iza nas i oko nas je postrojenje na kojem nam svako može da zavidi i jedno je od rješenja i projekata koji je jedinstven na prostoru bivše Jugoslavije – dodaje Džindić.

U maju dolazi još jedan odlagač kapaciteta 5,5 hiljada tona, ističe Fadil Kudumović, direktor RMU Banovići.

– Gdje je uplaćen već neki avans oko 3 miliona i 200 hiljada dobavljaču. Transportni sistem u rad će biti pušten u septembru naredne godine – kaže Kudumović.

Rudnik Banovići je uprkos pandemiji Korona virusa uspio da održi pozitivno poslovanje. Godina na izmaku bila je uspješna u energetskom, rudarskom i industrijskom sektoru, istaknuo je na Svečanoj sjednici Fadil Novalić, premijer FBiH.

– Ispunjeni su svi proizvodni i finansijski planovi. Evo vidimo da ovdje imamo i dobit od 2 miliona. A vjerujte početkom marta smo sanjali da samo možemo opskrbiti stanovništvo strujom – dodao je Novalić.

Proizvodnja struje je i perspektiva rudnika Banovići od čega ne odustaje ni nova Uprava. Gradnja TE Banovići i dalje je u fokusu, kako Vlade i Skupštine TK, tako i Vlade FBiH.

– Mi smo u prethodnom periodu u nekoliko navrata razgovarali i dalje stojimo pri tome da treba razmišljati o gradnji jednog modernog termobloka, ukoliko Evropska energetska zajednica to dozvoli – ističe Denijal Tulumović, premijer TK.

RMU ove je godine proizveo 1 milion i 600 hiljada tona uglja. Finansijska dobit je oko 2 miliona KM. U ovoj godini za 8 posto su povećane i plate radnicima, dok je topli obrok povećan sa 10 na 14 KM.

Pročitajte...