U Astani počela osma runda pregovora o Siriji

– Glavna tema nastavka dvodnevnih pregovora u Astani je dokument kojim će se urediti angažman snaga sigurnosti u nekonfliktnim zonama, te uspostava sigurnosti u Idlibu kao jednoj od tih zona

ASTANA (AA) – U glavnom gradu Kazahstana Astani počela je osma runda pregovora o krizi u Siriji tokom koje će se razgovarati o oslobađanju zarobljenika i uhapšenih, neprekidnom dostavljanju humanitarne pomoći, ali i kršenju primirja u zonama deeskalacije sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Status posmatrača imaju delegacije Ujedinjenih naroda (UN), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Jordana. Osma runda pregovora počela je susretima između delegacija Rusije, Turske i Irana.

Na čelu turske delegacije je savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Sedat Onal koji je održao sastanak s ruskim zvaničnicima. I ruski predstavnici održali su odvojene sastanke s predstavnicima Irana i delegacijom sirijskom predsjednika Bashara al-Assada. Očekuje se sastanak turske delegacije s iranskom.

Rusku delegaciju predvodi specijalni izaslanik predsjednika Vladimira Putina za Siriju Alexander Lavrentiev, dok je na čelu iranskog tima zamjenik ministra vanjskih poslova Hussein Jabiri Ensari. Američki delegaciju umjesto visokog dužnosnika američke diplomacije Davida Satterfielda ovaj put predvodi jedan od eksperata Ministarstva vanjskih poslova Ahmed Sama.

Očekuje se i postizanje dogovora o uspostavi koordinacijskog centra za određivanje preciznih granica tri nekonfliktne zone, Idlib, Homs i Istočna Guta. Delegacije bi trebale postići dogovor i o oslobađanju zarobljenika, predaji tijela stradalnika i traganju za nestalim osobama.

Kao posmatrači na sastancima se nalaze delegacije Ujedinjenih nacija (UN) i Jordana.

Iz kazahstanskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdili su da će Staffan de Mistura, specijalni izaslanik UN-a za Siriju, sutra prisustvovati pregovorima.

Očekuje se da će sutra biti održan glavni sastanak kojem će prisustvovati sve strane.

Na pregovorima u Astani početkom maja je dogovorena uspostava četiri nekonfliktne zone u poprištima najvećih sukoba u Siriji. Tokom julske runde pregovora dogovoreno je formiranje zajedničke radne grupe.

Dogovorom Rusije i SAD-a je jedna od tih zona, ona u Deraji i Kuneytri, proglašena sigurnom zonom i o toj regiji se vode odvojeni pregovori. Rusija je u julu poslala i policijske snage kako bi kontrolirala implementaciju primirja u tim regijama.

Uporedo s tim, rusko Ministarstvo odbrane je početkom jula saopćilo da je proglašen prekid sukoba i u Istočnoj Guti kod Damaska, ali je početkom augusta otkriveno da je taj sporazum potpisala samo jedna pobunjenička grupa. Snage odane Assadovom režimu i dalje izvode artiljerijske i zračne napade na Istočnu Gutu.

Očekuje se i postizanje posebnog dogovora o granicama Idliba unutar kojih će biti na snazi dogovoreno primirje.

Pročitajte...