U Tojšićima završena prva Međunarodna likovna kolonija

Danas je u Tojšićima završena Međunarodna likovna kolonija. Na prvoj likovnoj koloniji organizovanoj u okviru „Tojšičkog ljeta“ učestvovalo je 15 umjetnika iz TK i Crne Gore. Osim dvodnevnog druženja kolonija je imala za cilj stvaranje prilika za razmjenu umjetničkih ideja.

Na Prvu međunarodnu likovnu koloniju u Tojšiće kod Kalesije stigao je  likovni umjetnik iz Crne Gore Musa Jagović. Tu je, kaže, da sa još 15 učesnika razmijeni ideje i proširi vidike.

Slično razmišlja i njegov kolega iz Kalesije Adil Mešanović, kojeg uz razmjenu ideja i lijepa druženja, uvijek iznova fascinira priroda.

Osim prirodnih umjetnicima ne nedostaje i ostalih motiva. Najvažnija je umjentička inspiracija, a nje također  ima dovoljno.

Koloniju u Tojšićima održana je u okviru tradicionalne kulturne manifestacije „Tojšićko ljeto“. Organizatori su se odlučili da se Kolonija održi ispred Atik džamije stare 500 godina.

Likovnu koloniju u Tojšićima pomogla je Općina Kalesija i donatori. Želja organizatora je da ovaj kulturni događaj preraste u tradiciju.

Pročitajte...