Završena trodnevna manifestacija “500 godina tekije u Konjević-Polju”

Ove godine navršava se 500 godina od izgradnje tekije u Konjević-Polju. Tim povodom Medžlis Islamske zajednice Bratunac i Muftijstvo tuzlansko u saradnji s Institutom za društvena i religijska istraživanja organiziralo je vjersko-kulturnu manifestaciju. Trodnevna  manifestacija pod nazivom “500 godina tekije u Konjević-Polju” okupila je veliki broj Podrinjaca .

Amir Osmanović, na vjersko-kulturnu manifestaciju “500 godina tekije u Konjević-Polju” stigao je iz Švicarske. U rodno mjesto, koje je po tekiji i dobilo ime, dolazi svake godine kako bi sa komšijama obnovio kuće, porušene do temelja.

Podrinjci su ponosni na velika djela Hamza-dede, derviša  koji je prije 500 godina izgradio tekiju,a potom i musafirhanu-konačište. Čuvaju predanja o njemu i turbetu gdje je ukopan. Ono je nekim čudom za posljednjeg rata ostalo nezapaljeno .

U cilju očuvanja sjećanja na Hamza-dedu, historije i  tradicije podrinjskih Bošnjaka organizovana je i trodnevna trodnevna manifestacija pod nazivom “500 godina tekije u Konjević-Polju”.

Manifestaciju su organizovali Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Bratunac. U njenoj organizaciji učestvovao i Institut za društvena i religijska istraživanja i Behram-begova medresa u Tuzli.

 

Pročitajte...