U Živinicama se gradi fabrika namjenske industrije?

Na području Grada Živinice u planu je izgradnja fabrike za namjensku indsutriju. Potencijalni ulagači su turski investitori, odnosno firma “Ateşçi“. Ukupna vrijednost investicije je oko 70 miliona konvertibilnih maraka. Kako je istakao gradonačelnik Samir Kamenjaković radi se o veoma zančajnoj inesticiji, koja će otvoriti od 150 do 200 radnih mjesta.

Novinarka: Devleta Brkić

Nakon više od godinu dana pregovora sa Vladom FBiH o izgradnji fabrike za namjensku indsutriju na području Grada Živinice, našli su su potencijalni ulagači iz Turske. Radi se o izgradnji fabrike za proizvodnju resursa za namjensku indsutriju u BiH, koja bi bila direktno povezana sa fabrikom namjenske indsutrije u Konjicu. Već su formirani timovi Vlade FBiH, Grada Živinice, te investitora iz Turske koji će odmah krenuti sa pripremnim administrativnim radovima i projektnom dokumentacijom potrebnom za realizaciju projekta. Određene su i dvije potencijalne lokacije.

– Ulaganja u namjensku indsutriju u Gradu Živinice bila bi oko 70 miliona maraka i imali bi investiciju od strane Vlade FBiH koja bi bila 51 posto i 49 posto kompanija ““Ateşçi“ iz Turske. Grad Živinice bi učestvovao kroz rješavanje imovinsko pravnih odnosa, kroz zemljište i mi bi time u potpunosti konstruisali taj projekat, kazao nam je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Namjenska industrija je rastući biznis u svijetu. Ulaganje u ovu industriju, ističe premijer FBIH Fadil Novalić, daje dodatnu sigurnost kako aspektu privrede, tako i sigurnosti države BiH i njenih građana. Za produkte koji izvozi naša zemlja postoji sve veća tražnja na svjetskom tržištu.

– Mi smo u prethodnom periodu dopustili reinvestiranje. Nismo uzimali dobit od 80 miliona KM, odnosno dodali smo još grantova u iznosu od 25 miliona maraka. Ukupno 105 miliona dalo je nevjerovatan rezultat. Ta se proizvodnja u pet godina utrostručila. Mislimo da namjenska industrija bez ikakvog problema u naredne tri do četiri godine može izvoziti milijardu maraka, kazao nam je premijer Novalić.

Izgradnjom fabrike za namjensku industriju jačaju se privrednih kapaciteti, a pored toga stvara se podobno tlo za ostanak i opstanak stanovništva kako u Gradu Živinice, tako i u državi Bosni i Hercegovini, jer će omogućiti nova radna mjesta, istakao je gradonačelnik Kamenjaković. Ova investicija otvorit će između 150 i 200 novih radnih mjesta, zbog čega će se aktivno raditi na njenoj što bržoj realizaciji.

– Nakon što se uradi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, nakon što se uradi glavni projekat mi bi krenuli u izgradnju fabrike. Ja očekujem da će to u toku ljeta biti završeno, i da bi već mogli imati drugu epizodu pregovora gdje bismo konkretno dogovorili kada bi počela izgradnja fabrike, istakao je Kamenjaković.

Iako je zbog pandemije došlo do blagog usporavanja izvoza, tržišna kretanja ukazuju da će, unatoč negativnim efektima pandemije koronavirusa, rezultati domaće namjenske industrije i u 2020. godini biti na nivou približnom onom iz 2019. godine. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, 2019. godina je za namjensku industriju Bosne i Hercegovine bila rekordna, sa ukupnim izvozom većim od 212 miliona KM.

(RTVTK)