Vlada TK u Omazićima razgovarala sa banovićkim rudarima

Vlada TK je boravila u Omazićima, gdje je u jami Rudnika mrkog uglja Banovići, nedavno došlo do požara. Iako su rudnici i nadležnosti Vlade Federacije, u Vladi kantona napominju da su spremni pružiti podršku rudarima, vjeruju da će, po okončanju istražnih radnji, biti omogućeno pokretanje proizvodnje u ovoj jami Rudnika mrkog uglja Banovići.


Tokom razgovora sa predstavnicima sindikata i okupljenim rudarima premijer TK prof.dr.Kadrija Hodžić je, naglasivši da je rudnik u nadležnosti Vlade Federacije, iskazao podršku rudarima i građanima Banovića.

-Tu smo i da iskažemo podršku istražnim organima da objektivno, onako kako to oni inače rade, proces dovedu do kraja. Na kraju, dozvolite mi, a bilo bi dobro da u tome griješim, a to je da, eventualne, političke tenzije koje mogu biti iskazane na osnovu ovih događaja spustimo. Nije nam sada do političkih sukoba, imamo druge probleme, ističe prof.dr.Kadrija Hodžić, premijer TK.

Tokom susreta sa delegacijom Vlade kantona okupljeni rudari su iskazali važnost intitucionalne podrške kantonalnih vlasti, istovremeno iskazujući razočarenje odnosom nadležnih institucija.

-Ljudi danonoćno  rizikuju svoje živote kako bi riješili problem, pokušavaju prići što je moguće bliže mjestu požara, a kako bismo sve počeli polako vraćati u funkcionalno stanje. Nadam se da ćemo vrlo brzo sanirati štetu i vratiti se na posao, navodi Mehmed Hasanović, rukovodilac sektora mašinskog održavanja RMU Banovići.

Zijad Lačić, predsjednik Sindikata rudara F BiH ističe važnost zajedničkog djelovanja:

-Ovo je nama svima interes. Nije samo problem 650 ljudi, problem je kompletnog rudnika 2800 ljudi, problem je za kompletnu općinu, državu i elektroenergetski sistem, napominje Lačić.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice prof.dr.Zvjezdan Karadžin je potcrtao da požari predstavljaju jedan od najvećih problema u podzemnoj ekploataciji uglja.

-Kao što znate desio se požar u transportnom iskopu za jedno otkopno polje i sada je cijela proizvodnja stala. Još se nije ustanovio razlog požara, sumnja se da je došlo do zapaljenja na transportnoj traci. Zbog količine ugljenmonoksida koji je prisutan usljed požara teško je doći do tog mjesta i ustanoviti razlog, pojašnjava ministar Karadžin.

Uz to ministar Karadžin napominje da nezgode u rudnicima nose ozbiljne posljedice:

-Treba uraditi izolaciju požarnog prostora, da se on ne bi dalje širio, jer se nalazi nekih 800 metara od širokog čela, da ne bi ugrozio opremu. Srećom pa su rudari na vrijeme informisani da ne silaze u jamu zbog visoke koncentracije ugljenmonoksida.

Proizvodnja u jami je stala, 650 rudara nije na svojim radnim mjestima. Kako je rečeno prilikom susreta delegacije Vlade TK sa rudarima, u pitanju je proizvodnja od 1500 tona dnevno, što je udarac i za elektroenergetski sistem.

 

 

 

Pročitajte...