Vlada Tuzlanskog kantona pružila veću podršku poljoprivrednicima

Poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu su, prema riječima, ministra poljoprivrede u Vladi TK Mustafe Šakića ove godine ostvarili veće poticaje za proizvodnju nego prethodnih godina.

– Prošle godine smo obezbijedili poljoprivrednicima 3,6 miliona KM poticaja. Ove godine to je 7,6 miliona maraka poticaja za proizvodnju. Znači duplo više – kaže ministar Šakić.

U ovom trenutku, prema ministrovim riječima, nije ugrožen izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemlje Evropske unije.

– Ono što uberemo na podučju Tuzlanskog kantona moći ćemo izvesti. Međutim, bojim se, kada je u pitanju izvoz šljive, da će biti malo šljive za izvoz. Prošle godine smo sve poticaje ispalitili do 31. 12. 2020. godine. Očekujem da ćemo i ove godine sve uspjeti napraviti na vrijeme – kaže Šakić.

Najviše novca Ministarstvo poljoprivrede izdvaja za mljekarstvo, voćarstvo, pčelarastvo te plasteničku proizvodnju.

Iz Udruženja poljoprivrednika Kantonalne privredne komore Tuzla istaknuli su da ne očekuju da štete od obilnih padavina i elementarnih nepogoda, koje su pogodile Tuzlanski kanton, ne budu nadoknađene iz sredstava za poljoprivredne poticaje, nego iz Fonda Civilne zaštite.

– Očekujemo da će ovaj Fond rasti. Uvidjeli smo da je u vrijeme COVID-19 najsigurnija samo domaća proizvodnja. I dalje nam ostaje otvoren problem izvoza šljive i krastavca kornišona. Očekujemo da se ovih dana otvore pregovori s Republikom Hrvatskom i da nam se, pored dva otvorena granična prelaza, otvore još dva nova prelaza. Naime, svježi proizvodi ne mogu čekati dva ili tri dana, a znamo da su to proizvodi isključivo namijenjeni za njemačko tržište – kaže Suad Selimović iz Kantonalne privredne komore Tuzla.

Svi se nadaju da neće doći do daljeg ugrožavanja radnih mjesta u Tuzlanskom kantonu te da će veliki trgovački lanci prihvatiti domaće proizvode kao reprezentativne na svojim policama.

(RTVTK/Fena)

Pročitajte...