Znate li koje su najpopularnije njemačke pasmine pasa

Kad pomislite na njemačke pasmine pasa, njemački je ovčar vjerojatno prvi (a možda i jedini) pas koji vam padne na pamet. No Njemačka je zapravo treći najveći “proizvođač” pasmina, s gotovo 50 različitih pasmina (više imaju samo Francuska i Velika Britanija). Njemačka je dom mnogih svestranih radnih pasa, čineći je jednako poznatom po tome u gotovo jednakoj mjeri kao i po proizvodnji piva i kobasica.

Njemačka se također može pohvaliti jednim od najvećih tržišta izvoza pasa. Vjerojatno niste ni shvatili da neke od najpopularnijih pasmina diljem svijeta (poput rotvajlera i pudla) zapravo dolaze iz Njemačke. Od malenih jazavčara do divovskih njemačkih doga, možete pronaći njemačke pasmine u gotovo svim oblicima, veličinama i bojama, pa bez obzira na to što tražite, jedna od ovih 5 najpopularnijih njemačkih pasmina može biti savršen ljubimac za vašu obitelj.

  1. Njemački ovčar

Njemački ovčar jedan je od najboljih višenamjenskih radnih pasa, a kako im ime i govori, izvorno je uzgojen krajem 1800-ih u Njemačkoj križanjem različitih njemačkih ovčarskih pasmina. Otkako su ovu pasminu u SAD-u uveli vojnici koji su se vratili kući iz Prvog svjetskog rata, stekla je reputaciju visoko inteligentnog, aktivnog  prijatelja kojeg je lako obučiti za razne zadatke.

  1. Doberman

Dobermana, ili doberman pinčera kako ga neki zovu, stvorio je njemački porezni sakupljač Louis Dobermann krajem 1800-ih kao žestokog psećeg pomoćnika. Moćni i energični, Dobermani su psi orijentirani na ljude i poznati su po tome što služe kao psi čuvari, policijski i vojni psi, psi za spašavanje, pa čak i kao terapijski psi. Ovi psi, kao i ostali na ovoj listi, su izvorne njemačke pasmine.

  1. Njemačka doga

Njemačka doga je možda prvobitno bila namijenjena lovu na divlje svinje, ali zahvaljujući njemačkim uzgajivačima, ova je pasmina “prenamijenjena” krajem 1800-ih od divljeg lovca do nježnog pratitelja. Poznat kao “Apolon pasa”, ovaj div samo izgleda impozantno, a zapravo je prilično sladak i poslušan.

  1. Jazavčar

Sa svojim špicastim njuškama, plosnatim ušima i poznatim dugim i niskim tijelima, jazavčari su jedna od najprepoznatljivijih pasmina na svijetu. Neki imaju dugu dlaku, a neki kratku, i Njemačka je rodno mjesto svih varijacija ove pasmine.  Originalno su se koristili za lov na sve manje životinje koje žive pod zemljom, no danas je slatki jazavčar prvenstveno obiteljski ljubimac.

  1. Pomeranac

Sa svojim pahuljastim osobnostima, stalnim osmijehom na licu i izuzetno mekanim dlakama, ne čudi što su Pomeranci jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu. Poput ostalih njemačkih špiceva, ovaj savršeni ljubimac porijeklom iz Pomeranije, koja je danas dio moderne Njemačke. Originalno su bili puno veći radni psi, no selektivni uzgoj napravio ih je idealnim kućnim ljubimcima.

Izvor: World Dog Finder –  Top German Dog Breeds i Best Hunting Dog Breeds

Pročitajte...