Kada bi mogao početi međunarodni prijevoz?

S poboljšanjem epidemiološke slike na Tuzlanskom kantonu život se polako vraća. Nakon skoro dva mjeseca pokrenuti su javni linijski i vanlinijski prijevoz na području FBiH. Istražili smo kada bi mogao profunkcionisati i međunarodni prijevoz putnika.

Peroni na Autobusnoj stanici Tuzla danas su bili prazni. Dok je javni prijevoz u FBiH ponovo počeo sredinom maja, međunarodni bi trebao profunkcionisati početkom juna, i to samo sa Srbijom.

– U dogovoru sa našim partnerima mi smo odgodili početak tog prijevoza za 1. juni i to bi bilo prvo što bi se dogodilo kada je u pitanju međunarodni prijevoz. Kada je u pitanju Transturist. međunarodni prijevoz je najveći dio našeg posla i nažalost ne možemo ga obavljati, kazao je Nedžad Siočić, generalni direktor „Transturist“ Tuzla.

Međunarodni prijevoz putnika unutar EU trebao bi početi 15. juna. Međutim, u odlukama koje su na snazi nije navedeno kada će se otvoriti prema drugim zemljama, izvan EU.

– Mi se iskreno nadamo da bi nedugo nakon 1. juna mogao biti prijevoz prema Hrvatskoj, koja je nama veoma značajna. Nemaju još uvijek nikakve zvanične informacije, isto tako prema Njemačkoj i Austriji. Za sada nema mogućnosti. Da li se može desiti da prije 15. ukinu, i da li će uopće važiti za zamlje izvan EU, još uvijek nema informacija. Tako da smo u vrlo nezgodnom položaju, dodaje Siočić.

Uz obaveznu svakodnevnu dezinfekciju autobusa niz je preporuka koje moraju ispoštovati kako prijevoznici, tako i putnici.

– Na svakom drugom sjedištu može sjediti po jedan putnik. Na ulazu u autobus postavljen je uređaj za dezinfekciju ruku. Obavezno je nošenje maski, i za putnike i za vozače. Posada autobusa mora imati i rukavice. Prva sjedišta u autobusu nisu dozvoljena, tako da se u odnosu na vozače napravi dovoljan razmak, istakao je direktor Siočić.

Zbog posljedica izazvanih koronavirusom prijevoznici u BiH već su pretrpili velike gubitke. Od 35 prijevoznika koji su prije pandemije koristili usluge autobusne stanice, sada ih je samo šest. Obim posla nije veći od 30 posto onoga što je bilo prije uvođenja mjera.

(RTVTK)